Consiliul UE a adoptat noul pachet de măsuri de “menținere și aliniere” a sancțiunilor economice împotriva Rusiei, prin care sunt interzise importurile și achizițiile de aur rusesc și sunt clarificate aspecte ale măsurilor introduse anterior în replică la invazia din Ucraina.
Noile măsuri au fost adoptate la o săptămână după ce au fost puse pe masă de Comisia Europeană.
Pachetul introduce o nouă interdicție de a achiziționa, importa sau transfera, direct sau indirect, aur, dacă acesta provine din Rusia și a fost exportat din Rusia în UE sau în orice țară terță după aceea, interdicție care acoperă și bijuteriile.
CITEȘTE ȘI Hidroelectrica vrea să cumpere asigurări de sănătate pentru angajați. Șase oferteDe asemenea, UE a adăugat încă 54 de persoane și 10 entități pe lista de sancțiuni, inclusiv personalități politice, de propagandă și de afaceri, precum și persoane care au legături strânse cu Kremlinul.
Printre acestea se numără Sberbank, cea mai mare bancă rusească, personalități politice sau membri de rang înalt ai establishmentului politic sau cultural, oligarhi și membri ai familiilor asociate, personalități militare, politicieni numiți în teritoriile ucrainene invadate de Rusia, companii active în sectorul militar sau implicate în furtul de cereale din Ucraina și entități care se ocupă de dezinformare.
“Facem încă un pas important pentru a reduce capacitatea Rusiei de a continua și de a-și finanța războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Interzicem efectiv cel mai important export al Rusiei după energie - aurul rusesc. De asemenea, extindem scutirea tranzacțiilor pentru produsele agricole și transferul de petrol către țări terțe. Pentru că UE își face partea sa pentru a se asigura că putem depăși criza alimentară globală iminentă. Depinde de Rusia să nu mai bombardeze câmpurile și silozurile Ucrainei și să nu mai blocheze porturile din Marea Neagră”, a declarat într-un comunicat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.
Pachetul extinde, de asemenea, lista articolelor controlate care pot contribui la consolidarea militară și tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului său de apărare și securitate, consolidând astfel controalele la export privind produsele cu dublă utilizare și tehnologia avansată.
UE introduce, de asemenea, o serie de clarificări ale măsurilor existente, de exemplu în domeniul achizițiilor publice, al aviației și al justiției. Astfel, asistența tehnică acordată Rusiei în ceea ce privește bunurile și tehnologia în domeniul aviației va fi permisă în măsura în care este necesară pentru a proteja activitatea de stabilire a standardelor tehnice industriale a Organizației Aviației Civile Internaționale, iar interdicția de a încheia tranzacții cu entități publice rusești va fi ușor modificată pentru a asigura accesul la justiție.
În vederea evitării oricăror potențiale consecințe negative pentru securitatea alimentară și energetică la nivel mondial, UE a decis să extindă derogarea de la interdicția de a se angaja în tranzacții cu anumite entități de stat în ceea ce privește tranzacțiile cu produse agricole și transportul de petrol către țări terțe.
“În sens mai larg, UE se angajează să evite toate măsurile care ar putea duce la insecuritate alimentară în întreaga lume. Niciuna dintre măsurile adoptate astăzi sau anterior, având în vedere acțiunile Rusiei care destabilizează situația din Ucraina, nu vizează în niciun fel comerțul cu produse agricole și alimentare, inclusiv grâu și îngrășăminte, între țările terțe și Rusia”, potrivit Consiliului.
În mod similar, măsurile UE nu împiedică țările terțe și resortisanții acestora care își desfășoară activitatea în afara UE să achiziționeze produse farmaceutice sau medicale din Rusia.