Gigantul american Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, a cumpărat un teren în orașul Otopeni pentru a construi primul său data center din România, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Specificațiile producătorului în procesul de achiziție a terenului au pus accentul pe internet de mare viteză, o bandă largă, și pe o putere electrică instalată mare, spun sursele Profit.ro.
„Microsoft are în România mai multe proiecte în desfășurare, pe termen mediu și lung. Când vor ajunge într-o etapă de maturitate necesară, vom comunica public despre ele, dar la acest moment nu avem niciun comentariu“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Microsoft.
Centrele de date ale companiei sunt răspândite în SUA, Australia și în țări din Europa de Vest, Asia de Est, Orientul Mijlociu și Africa de Sud.
Peste 1.800 de persoane lucrează pentru Microsoft în România. Corporația americană a luat în 2018 decizia de a-și concentra toate sediile din București într-unul singur și a închiriat 23.000 de metri pătrați în două clădiri de birouri din complexul Campus 6, vândute de Skanska către S Immo. Aceasta a fost cea mai mare tranzacție de închirieri din 2018.
După aproape doi ani și jumătate, în care angajații companiei au putut lucra de acasă, Microsoft și-a redeschis oficial birourile din București în 13 iulie 2022.
„Până acum câțiva ani, furnizorii de cloud au fost cu preponderență din vestul Europei sau din SUA, însă există o extindere a acestora spre zona Europei Centrale și de Est. Suntem și noi în mijlocul acestui val și începem să profităm de acest trend. România are potențialul să devină un hub de data centere. Deja piața se dublează, triplează, și ne așteptăm ca în următorul deceniu piața să crească chiar și de 10 ori la nivel de capacități de IT, de data centere”, a declarat, recent, la PROFIT NEWS TV, Mihai Manole, Managing Partner Tema Energy, dezvoltator român de centre de date care urmează să se listeze la Bursa de Valori București.
Potrivit acestuia, România va ajunge un hub important de centre de date în sud-estul și centrul Europei în următorii 7-8 ani. Anul acesta, piața de data centere va ajunge la circa 50 de milioane de euro, valoare care are potențialul de a se dubla în fiecare an, în următorul deceniu.
„În România sunt câteva zeci de centre de date medii și mari și alte peste 100 de dimensiuni mai mici. Este o piață încă la început, dar care s-a dezvoltat foarte frumos în ultimii ani, impulsionată și de pandemie, de consumarea a tot mai multor resurse digitale, legate atât de workflow, cât și de nevoile personale ale oamenilor. E o piață care recuperează accelerat față de țările din regiune atât la nivel de putere electrică instalată, cât și la nivel de capacitate și suprafață construită”, a mai spus Mihai Manole, adăugând că și investițiile sunt tot mai mari în construirea de data centere și din partea sectorului privat, dar și din partea sectorului public.
Spre exemplu, compania ClusterPower, înființată și controlată de trei antreprenori români, a inaugurat, recent, centrul de date din localitatea doljeană Mischii, pe care îl prezintă drept cel mai mare centru din România, o investiție de aproape 40 de milioane de euro.
Există o cerință în creștere pentru centrele de date în Europa de Vest, ca rezultat a creșterii computerizării în cloud, IoT și Big Data. Marea Britanie este printre liderii centrelor de date din Europa, iar valoarea estimată a pieței la nivel european este de 47,6 miliarde de dolari.
Se preconizează că piața centrelor de date europene va crește anual cu 5,53% în perioada 2022-2027, potrivit studiului Europe Data Center Market, ediția 2022.