Transnistria vrea să fie „suverană”. Congresul convocat la Tiraspol a decis „să se adreseze” celor două camere ale parlamentului rus și comunității internaționale pentru ajutor și „protecție”

Transnistria vrea să fie „suverană”. Congresul convocat la Tiraspol a decis „să se adreseze” celor două camere ale parlamentului rus și comunității internaționale pentru ajutor și „protecție”
scris 28 feb 2024

Congresul convocat la Tiraspol a votat miercuri o rezoluție în care susține teza suveranității regiunii și cere ajutor în acest sens, potrivit postărilor de pe canalele oficiale de Telegram ale regiunii.

Potrivit unui draft al rezoluției, care circula anterior pe canalele Telegram, Congresul al VII-lea a decis „să se adreseze” Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei, cele două camere ale parlamentului rus, „cu rugămintea de a întreprinde măsuri în vederea protejării Transnistriei în condițiile amplificării presiunilor din partea Moldovei”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Sameday intenționează să își tripleze investițiile în Bulgaria CITEȘTE ȘI Sameday intenționează să își tripleze investițiile în Bulgaria

Tiraspolul argumentează că se adresează Moscovei dat fiind că pe teritoriul Transnistriei locuiesc peste 200 000 de cetățeni ai Federației Ruse, precum și „avându-se în vedere experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană”.

Rezoluția, adoptată în unanimitate, nu precizează în ce mod ar urma să intervină Rusia pentru „a ajuta Transnistria”, dar este de remarcat că nu solicită o alipire la Federația Rusă.

De altfel, discursurile oficialilor care au luat cuvântul la Congres s-au axat mai mult pe sublinierea independenței regiunii și nu au adus în discuție o unire cu Federația Rusă.

„Transnistria va lupta cu perseverență pentru propria identitate, drepturile și interesele poporului transnistrean și nu va refuza să le apere, indiferent de orice formă de șantaj și presiune externă”, se spune în rezoluția adoptată.

„Doar suveranitatea Transnistriei este o condiție inalienabilă și fundamentală pentru apărarea identității distinctive și a drepturilor și libertăților fundamentale ale poporului nostru multinațional, consacrate de principiile de bază ale dreptului internațional și de prevederile Cartei ONU” - se arată în document.

LIDERUL TRANSNISTREAN ACUZĂ CHIȘINĂUL DE „GENOCID”

În discursul său de la Congres, liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, a acuzat Chișinăul de „genocid”. El a numit patru forme de „genocid” împotriva Transnistriei care au avut loc în ultimii 30 de ani: strangularea economică, distrugerea fizică a unei părți a poporului, negarea protecției juridice, încercarea de a impune cu forța limba.

„Moldova folosește în mod tradițional dificultățile globale pentru a dezavantaja Transnistria. Acest lucru este valabil pentru prăbușirea Uniunii Sovietice la vremea sa, este valabil pentru pandemie, este valabil pentru ostilitățile din Ucraina”, a acuzat liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski.

Toți vorbitorii, ale căror discursuri au fost parțial postate în presa oficială a Tiraspolului, între care Alexandru Korșunov, președintele așa- zisului „soviet suprem” (parlamentul local - n.r.) și vicepreședintele „sovietului” Galina Antiufeeva s-au axat pe pretinsa „criză umanitară” și probleme pe care le are regiunea transnistreană în activitățile de import-export.

VIDEO PROFIT LIVE Alin Trușcă, CEO EVOhoreca: Există o propunere pe masă de preluare parțială a unui pachet de acțiuni. Avem niște discuții cu o companie românească CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Alin Trușcă, CEO EVOhoreca: Există o propunere pe masă de preluare parțială a unui pachet de acțiuni. Avem niște discuții cu o companie românească

AȘA-ZISUL „MINISTRU DE EXTERNE” DE LA TIRASPOL SUBLINIAZĂ „IDENTITATEA PROPRIE”

Vitali Ignatiev, așa-zisul ministru de externe al Republicii Moldova, a calificat presiunea exercitată de Moldova asupra Transnistriei drept fără precedent. El a amintit de „legea privind separatismul” elaborată de Chișinău și a invocat presupuse încălcări masive ale drepturilor transnistrenilor. „Autoritățile moldovenești își dau seama că noi avem o identitate diferită. Sarcina noastră este să aducem acest adevăr în fața comunității mondiale”, a declarat Vitali Ignatiev, considerat unul dintre oficialii cei mai pro-ruși de la Tiraspol.

„Identitatea transnistreană este fundamentul pentru depășirea cu succes a furtunii geopolitice", a spus el, menționând combinația de factori externi „puternici”-  instabilitatea geopolitică, criza „provocată în mod artificial” a formatului 5+2 și presiunea socială și economică fără precedent din partea Moldovei. Potrivit lui, în astfel de condiții, unitatea și consolidarea sunt mai importante ca niciodată pentru poporul și „statul” transnistrean.

„Drepturile noastre, libertatea noastră, limba, istoria, cultura și tradițiile noastre, iar în ansamblu, aceasta este identitatea - aceasta este baza de nezdruncinat care ne va permite să depășim provocările actuale. Aceasta ne va permite să ne păstrăm și să ne asigurăm un loc demn în noua configurație a relațiilor internaționale. Succesul societății și statului transnistrean în depășirea furtunii geopolitice va depinde de disponibilitatea noastră comună de a consolida și apăra fundamentul identității”, a declarat Ignatiev.

Responsabilul cu relațiile externe ale regiunii le-a cerut delegaților să sprijine eforturile de păstrare a suveranității Transnistriei și de asigurare a păcii și securității prin mijloace diplomatice.„Transnistria este un teritoriu destul de mic, cu o populație de o jumătate de milion de oameni. Cu toate acestea, există multe state în lume mai mici decât al nostru. Este greu de găsit un astfel de stat în lume, care ar avea motive istorice, juridice și politice atât de impecabile pentru independența sa. Dar comunitatea internațională nu a încercat niciodată să se concentreze în mod serios pe obținerea unei reglementări juste și pașnice a conflictului”, a reproșat el.

„În fața unei furtuni geopolitice externe, nu numai că ne putem influența ziua de mâine, dar trebuie să facem acest lucru cu un efort comun. Acest lucru este important tocmai acum, când normele internaționale se prăbușesc, când regulile și principiile sunt încălcate, când drepturile și libertățile omului sunt încălcate, când organizațiile internaționale universale nu mai sunt capabile să facă față sarcinilor pentru care au fost create în secolul trecut. Tocmai în astfel de condiții, când multe din temeliile de ieri au dispărut, iar altele noi abia se formează, unitatea și consolidarea sunt mai importante ca niciodată pentru poporul transnistrean și statul nostru”, a arătat el.

„PROBLEME VITALE”

Alexandru Korșunov, președintele Sovietului Suprem (parlamentul local) al regiunii, a arătat că forul convocat, Congresul deputaților de toate nivelurile, este o formă unică de reprezentare populară, iar congresele au fost convocate în cele mai dificile momente. „Astăzi ne aflăm din nou în fața unei provocări. Autoritățile moldovenești folosesc din nou economia ca mijloc de presiune politică”, a acuzat el enumerând nemulțumirile: O serie de întreprinderi care angajează sute de oameni sunt forțate să se oprească astăzi. Taxele nejustificate ale Moldovei împotriva Transnistriei au dus la pierderi bugetare. Moldova blochează importul de medicamente în Transnistria din țările CSI. Oamenii au resimțit deja creșterea prețurilor și lipsa medicamentelor. Interzicerea importului de echipamente medicale depășește înțelegerea umană. Moldova încalcă drepturile fundamentale ale omului consacrate în documentele internaționale. „Facem apel la partenerii noștri internaționali pentru a preveni transformarea Transnistriei într-un ghetou al secolului XXI”, a cerut el.

„Situația care s-a dezvoltat până în prezent ne îngrijorează pe toți. Ne-am adunat aici pentru a discuta și a rezolva problemele, astfel încât oamenii din țara noastră să trăiască în pace, în prosperitate, în armonie cu vecinii noștri. (...). Cred că astăzi va fi elaborat un apel, o rezoluție pentru ca aceste probleme să fie rezolvate. Este vorba de viața oamenilor noștri, a întregii țări. Fiecare dintre noi are obligații față de alegătorii săi. Înțelegem că aceasta este viața statului nostru. Înțelegem că se face totul pentru a ne împinge în câmpul constituțional al Republicii Moldova. Toată lumea înțelege consecințele acestui lucru, cât de inacceptabil este pentru noi. Aceasta este memoria eroilor noștri care și-au dat viața pentru libertatea republicii noastre. Cred că am luat decizia corectă susținând propunerea președintelui și a primilor deputați ai Sovietului Suprem de a convoca congresul și de a discuta problemele vitale”, a declarat Galina Antiufeeva, vicepreședinta Sovietului Suprem.

Președintele consiliului municipal din Tiraspol, Vadim Doni, a propus ca declarația finală a congresului să fie trimisă organizațiilor de autoguvernare locală din Rusia și Europa. „Este necesar să se atragă atenția organizațiilor internaționale asupra acțiunilor Chișinăului, care duc la încălcarea drepturilor omului în Transnistria”, a spus el.

La cel de-al VII-lea Congres al aleșilor de toate nivelurile din Transnistria au participat, potrivit autorităților, 620 de delegați din cei 632 de aleși ai regiunii. Cei mai mulți au fost aleși din diverse localități - 381 de delegați.

viewscnt
Afla mai multe despre
transnistria
tiraspol
rusia