Rusia se relansează în cucerirea spațiului. Vineri va trimite prima sa navă spațială către Lună din 1976 încoace

Rusia se relansează în cucerirea spațiului. Vineri va trimite prima sa navă spațială către Lună din 1976 încoace
scris 8 aug 2023

 

Rusia va lansa vineri primul său modul spațial spre Lună din 1976 încoace, a anunțat luni agenția spațială rusă Roscosmos, care se chinuie de zeci de ani să își realizeze propriile proiecte care să o mențină în topul explorărilor spațiale, relatează AFP și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

Lansarea modulului de aselenizare Luna-25 va avea loc pe 11 august la ora 02:10:57, ora Moscovei (01:10:57, ora României), a precizat Roscosmos într-un comunicat, în condițiile în care puteri mondiale precum Statele Unite și China își intensifică misiunile de aselenizare.

Neuralink al lui Elon Musk a atras 280 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Neuralink al lui Elon Musk a atras 280 de milioane de dolari

Roscosmos a precizat că un lansator Soiuz a fost "asamblat" la cosmodromul Vostocini din Extremul Orient.

Locuitorii unui sat din Extremul Orient al Rusiei vor fi evacuați din casele lor vineri la ora locală 7.30 din cauza unei "șanse de unu la un milion" ca una dintre treptele rachetei care lansează Luna-25 să cadă pe pământ în acel loc, a declarat un oficial local.

Aleksei Maslov a declarat pentru postul rus de știri Business FM că cei 26 de locuitori din Șahtinsko vor fi duși într-un loc unde vor putea urmări lansarea și vor primi un mic dejun gratuit, urmând să se întoarcă după 3 ore și jumătate. El a precizat că pescarii și vânătorii din regiune au fost, de asemenea, avertizați.

Luna-25 ar urma să aselenizeze în apropierea Polului Sud al Lunii, "pe un teren dificil". Zborul ar urma să dureze între "patru zile și jumătate și cinci zile și jumătate", potrivit datelor publicate de Roscosmos și citate de agenția oficială de presă TASS.

Ajuns pe Lună, modulul Luna-25, care cântărește aproape 800 de kilograme, va avea ca sarcină, timp de cel puțin un an, "prelevarea de probe și analiza solului și efectuarea de cercetări științifice pe termen lung", a precizat agenția spațială rusă.

ÎN COMPETIȚIE DIRECTĂ CU INDIA

Odată cu această primă lansare către Lună din ultimii 47 de ani, Rusia intră într-o cursă directă cu India spre polul sud al Lunii, o potențială sursă de apă pentru a susține o viitoare prezență umană acolo. Lansarea de pe cosmodromul Vostocini, aflat la 5.550 km est de Moscova, va avea loc la patru săptămâni după ce India a trimis modulul lunar Chandrayaan-3, care ar trebui să aselenizeze la polul lunar pe 23 august.

Terenul accidentat face dificilă o aterizare acolo, dar polul sud este o destinație apreciată, deoarece oamenii de știință cred că ar putea conține cantități semnificative de gheață ce ar putea fi folosite pentru a extrage combustibil și oxigen, precum și apă potabilă.

Agenția spațială rusă Roscosmos a declarat, ca răspuns la întrebările Reuters, că nava sa spațială Luna-25 va avea nevoie de cinci zile pentru a zbura spre Lună și apoi va petrece între cinci și șapte zile pe orbita lunară înainte de a coborî spre unul dintre cele trei posibile locuri de aselenizare din apropierea polului - un calendar care implică faptul că ar putea egala sau devansa la limită rivalul său indian la suprafața Lunii.

CONFIRMARE Ciolacu: Renegociem cu Bruxelles-ul deficitul bugetar. PNRR este structurat greșit. Nu vom veni cu noi taxe, e posibil să fie la țigări o mărire de accize. Va fi o măsură echitabilă la IT-iști CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Ciolacu: Renegociem cu Bruxelles-ul deficitul bugetar. PNRR este structurat greșit. Nu vom veni cu noi taxe, e posibil să fie la țigări o mărire de accize. Va fi o măsură echitabilă la IT-iști

Roscosmos a subliniat că cele două misiuni nu se vor încurca reciproc, deoarece au planificate zone de aselenizare diferite. "Nu există niciun pericol ca ele să interfereze una cu cealaltă sau să se ciocnească. Există suficient spațiu pentru toată lumea pe Lună", a declarat compania rusă.

RUSIA CURTEAZĂ CHINA

Luna-25 este prima misiune din cadrul noului program al Rusiei dedicat Lunii și intervine într-un moment în care Moscova dorește să își consolideze cooperarea în domeniul spațial cu Beijingul, în contextul tensiunilor cu puterile spațiale occidentale din cauza Ucrainei.
După ce Vladimir Putin a lansat ofensiva militară a Rusiei în Ucraina, Agenția Spațială Europeană (ESA) a declarat că nu va mai coopera cu Rusia pentru lansarea misiunii Luna-25 și nici pentru viitoarele misiuni 26 și 27. În ciuda acestei retrageri, Moscova a declarat că își va continua proiectele lunare și va înlocui echipamentele ESA cu echipamente științifice de producție proprie.

Ultima misiune pe Lună a URSS a fo\st sonda spațială Luna-24, în 1976.

De la căderea URSS, Moscova s-a străduit să inoveze în domeniul explorării spațiale, iar programele sale se confruntă în prezent cu concurența nu doar a actorilor de stat, ci și a inițiativelor private, precum Space X, condusă de miliardarul Elon Musk.

Sonda indiană Chandrayaan-3 urmează să efectueze experimente timp de două săptămâni pe Lună, în timp ce Luna-25 va lucra pe satelitul natural al Pământului timp de un an.

AL ȘAPTELEA CONTINENT AL PĂMÂNTULUI

În aprilie, compania japoneză ispace a eșuat în încercarea de a realiza prima aselenizare a modulului produs de o companie spațială private.

Cu o masă de lansare de 1,8 tone și transportând 31 kg de echipament științific, Luna-25 va folosi o lopată pentru a lua mostre de rocă de la o adâncime de până la 15 cm pentru a testa prezența apei înghețate care ar putea susține viața umană.

"Luna este al șaptelea continent al Pământului, așa că suntem pur și simplu "condamnați", ca să spunem așa, să o îmblânzim", a declarat Lev Zeleni, cercetător în domeniul spațial la Academia Rusă de Științe.

Lansarea, planificată inițial pentru octombrie 2021, a fost amânată cu aproape doi ani. Agenția Spațială Europeană plănuia să testeze camera sa de navigație Pilot-D prin atașarea acesteia la Luna-25, dar a rupt legăturile cu proiectul după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
spatiu
nava