Dmitri Patrușev, ministrul rus al agriculturii, a avertizat că penuria de combustibil amenință să perturbe recoltarea cerealelor toamna aceasta și a făcut apel la suspendarea exporturilor de produse petroliere, relatează agenția rusă Interfax, citată de Reuters.
Rusia, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, se confruntă cu lipsuri de combustibil în unele părți ale țării, inclusiv în sudul poreclit „grânarul” țării, iar situația s-ar putea agrava în următoarele luni, potrivit surselor din piață.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Analiștii afirmă că piața carburanților din Rusia a fost afectată de o combinație de factori, printre care lucrările de mentenanță efectuate la unele rafinării, supraaglomerarea căilor ferate din cauza livrărilor către front și slăbirea rublei, care încurajează exporturile, scrie Hotnews.ro.
Prețurile angro la motorină au început să crească brusc în iulie. În ultimele două luni, prețurile motorinei la bursa de mărfuri au crescut în medie cu mai mult de un sfert, până la 67.000 de ruble (700 de dolari) pe tonă.
„Nu cumpărăm. Prețurile sunt nebunești”, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters proprietarul unui depozit de combustibil.
„Avem deja probleme cu disponibilitatea (combustibilului). Vom opri acum recoltarea și nu vom semăna recolte de iarnă. Va fi un dezastru”, a declarat acum ministrul rus al agriculturii în timpul unei ședințe comune a comisiilor pentru agricultură din parlamentul rus.
„Poate că este timpul să suspendăm temporar exporturile de produse petroliere până când vom stabiliza situația pe piața internă”, a propus el.
Rusia are probleme cu combustibilul și recolta
Interfax îl citează pe Pavel Sorokin, viceministrul rus al energiei, care a răspuns că un ordin ministerial a fost pregătit deja în acest sens, documentul urmând a fi discutat în guvern și cu administrația prezidențială.
Sorokin a precizat că ordinul vizează interzicerea exporturilor de produse petroliere de către alte entități decât producătorii de petrol și că se speră că interzicerea așa-ziselor exporturi „gri” va fi implementată în câteva zile sau „o săptămână, cel mult”.
Aceste dezbateri din parlamentul rus au avut loc la doar o zi după ce Rusia a convenit alături de Arabia Saudită continuarea strategiei comune de reducere a producției de petrol.
CITEȘTE ȘI Presa grecească: O nouă tablă de șah geopolitică se creează în România. Grecia încearcă să joace dinamic prin întărirea relațiilor sale diplomatice cu BucureștiulAnaliștii politici notează deja că o penurie mai largă a combustibilului în Rusia ar reprezenta o durere de cap pentru Kremlin având în vedere că anul viitor vor avea alegeri prezidențiale, în timp ce problemele cu recolta ar provoca o dublă lovitură: una pe plan intern - creșterea prețurilor - și una diplomatică, în condițiile în care Rusia a promis că va livra către Africa milioane de tone de cereale cu titlu gratuit.
După impunerea sancțiunilor occidentale, țara condusă de Vladimir Putin a ajuns să exporte cantități record de petrol către India și China pentru a-și finanța războiul din Ucraina, intrat în a 560-a sa zi.