Banca Mondială discută dublarea expunerii pe Turcia, până la 35 de miliarde de dolari

Banca Mondială discută dublarea expunerii pe Turcia, până la 35 de miliarde de dolari
scris 5 sep 2023

Banca Mondială este în discuții avansate cu privire la o potențială dublare a expunerii sale pe Turcia, până la 35 de miliarde de dolari, în ideea de a ajuta la stabilizarea celei mai mari economii din Orientul Mijlociu care nu se bazează pe veniturile din petrol, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Discuțiile includ o promisiune a Băncii Mondiale de a aloca până la 18 miliarde de dolari pentru proiecte care vor fi derulate în Turcia în următorii trei ani, pe lângă programele existente care au o valoare de peste 17 miliarde de dolari, au precizat sursele care au dorit să își păstreze anonimatul. Finanțarea Băncii Mondiale ar urma să includă atât împrumuturi directe către Guvernul de la Ankara cât și sprijin pentru sectorul privat, au adăugat sursele.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFIC Bloomberg: Economia Chinei nu o va depăși curând pe cea a SUA. Posibil chiar niciodată CITEȘTE ȘI GRAFIC Bloomberg: Economia Chinei nu o va depăși curând pe cea a SUA. Posibil chiar niciodată
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un eventual acord cu instituția financiară internațională cu sediul la Washington ar reprezenta un vot de încredere pentru noua conducere economică din Turcia, care este formată din ministrul de Finanțe, Mehmet Simsek, și guvernatorul Băncii Centrale, Hafize Gaye Erkan. De la numirea în funcție a celor doi, în luna iunie a acestui an, Turcia a început să renunțe la mai mulți ani de politici neconvenționale, destinate obținerii de creștere economică cu orice cost, promovate de președintele Recep Tayyip Erdogan. De asemenea, Simsek și Erkan sunt în fruntea eforturilor destinate diminuării unei inflații galopante și punerii economiei Turciei pe o traiectorie mai sustenabilă, scrie Agerpres.

Sursele citate de Bloomberg au dezvăluit că Banca Mondială se așteaptă ca două treimi din cele 18 miliarde de dolari să meargă spre sectorul privat din Turcia via investiții directe și garanții. O parte din fonduri vor fi utilizate pentru a oferi garanții pe termen scurt și finanțare pentru schimburi comerciale, în ideea de a-i sprijini pe exportatorii turci.

De asemenea, o parte din noile fonduri venite de la Banca Mondială vor fi alocate pentru a ajuta la reconstrucția zonelor devastate de cele două cutremure majore care au lovit sud-estul Turciei în data de 6 februarie, provocând decesul a peste 50.000 de persoane. Guvernul de la Ankara s-a angajat să construiască aproximativ 200.000 de locuințe pentru supraviețuitori în decurs de un an, costurile estimate fiind de aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Miliardarul Andrej Babis, liderul opoziției din Cehia, își vinde activele media investitorului Karel Prazak CITEȘTE ȘI Miliardarul Andrej Babis, liderul opoziției din Cehia, își vinde activele media investitorului Karel Prazak

După cutremurele din luna februarie, deficitul de cont curent al Turciei s-a agravat până la 6% din PIB, pe măsură ce exportatorii din zonele afectate au fost nevoiți să oprească lucrul, iar costurile reduse cu împrumuturile au încurajat importurile.

În luna iulie, președintele Recep Tayyip Erdogan a efectuat un turneu în Golful Persic și a obținut promisiuni de investiții în valoare de zeci de miliarde de dolari din partea Emiratelor Arabe Unite și Arabiei Saudite. Un acord cu Banca Mondială ar însemna cea mai mare sursă de finanțare externă de la vizita lui Erdogan în monarhiile petroliere din Golf. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondială
turcia