Moscova a cerut joi revizuirea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru a da curs unui apel al ONU de a debloca accesul în porturile ucrainene de la Marea Neagră astfel încât să poată fi reluate exporturile de cereale, relatează agenția Interfax, citată de Reuters.
Ucraina, unul dintre principalii producători mondiali de cereale, își exporta cea mai mare parte a produselor prin porturile maritime, dar de când Rusia a atacat această țară, pe 24 februarie, ea este nevoită să-și expedieze exporturile pe cale feroviară sau prin mici porturi de la Dunăre.
Directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, i-a adresat un apel președintelui rus Vladimir Putin să deblocheze porturile ucrainene: ''Dacă mai ai un pic de inimă, te rog deschide aceste porturi!'', i-a transmis responsabilul ONU liderului de la Kremlin, scrie Agerpres.
În replică, unul dintre viceminiștrii ruși de externe, Andrei Rudenko, a declarat că pentru ca Rusia să redeschidă porturile ucrainene mai întâi trebuie ridicate sancțiunile ce i-au fost impuse de Occident. ''Trebuie nu doar să faceți apel la Federația Rusă, ci și să priviți în profunzime întregul complex de motive care au provocat actuala criză alimentară, primul fiind sancțiunile impuse împotriva Rusiei de SUA și Uniunea Europeană care interferează cu comerțul liber normal - ce cuprinde și comerțul cu produse alimentare - , inclusiv cu grâu, îngrășăminte și altele'', a declarat oficialul rus.
Întrucât Ucraina nu mai poate folosi porturile de la Marea Neagră și Marea Azov, exporturile sale de cereale au scăzut luna aceasta la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut.
Rusia și Ucraina însumează circa o treime din exporturile mondiale de grâu. Ucraina este de asemenea un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea-soarelui și ulei de rapiță, în timp ce Rusia și Belarus - țară care a sprijinit agresiunea rusă contra Ucrainei și este de asemenea vizată de sancțiunile occidentale - exportă împreună peste 40% din îngrășămintele pe bază de potasiu la nivel mondial.