Rusia adoptă prin referendum prelungirea erei Putin

Rusia adoptă prin referendum prelungirea erei Putin
scris 2 iul 2020

Rusia a adoptat o reformă constituțională care-i permite lui Vladimir Putin să rămână la Kremlin până în 2036, un referendum catalogat drept o ”enormă minciună” de opoziție, care îl consideră o manvră în vederea perpeturăii acaparării țării de către liderul de le Kremlin, relatează AFP.

Rușii au validat cu 77.02% acest bloc de amendamente care, în afară de problema mandatelor președintelui în funcție, introduc totodată principiile conservatoare ale acestuia în Constituție, potrivit unor rezultate după numărarea voturilor în 61% din secțiile de votare, repartizate pe imensul teritoriu rus și difuzate de Comisia Electorală Centrală, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Prezența la urne era de aproximativ 65%.

CONFIRMARE Dezvoltatorul imobiliar Speedwell, fondat de antreprenorii belgieni Jan Demeyere și Didier Balcaen, începe lucrările pentru Paltim, cea mai mare investiție a sa de până acum CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Dezvoltatorul imobiliar Speedwell, fondat de antreprenorii belgieni Jan Demeyere și Didier Balcaen, începe lucrările pentru Paltim, cea mai mare investiție a sa de până acum

Nu au existat niciodată îndoieli cu privire la rezultatul scurinului - reforma a fost aprobată de Legiuitor la începutul anului, iar noul text al Constituției este deja pus în vânzare în librării.

Vladimir Putin le-a cerut marți rușilor să garanteze ”stabilitatea, securitatea și prosperitatea” Rusiei, pe care se laudă că a scos-o din haosul postsovietic.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a vorbit, comentând rezultatele, despre ”falsificare” și despre o ”enormă minciună”, îndemnându-și susținătorii să se mobilizeze în viitoarele alegeri regionale din septembrie.

”Putin a umilit pe toată lumea (...). Chiar și în majoritatea țărilor din lumea a treia nu există o asemnea rușine”, a tunat el, acuzându-l pe președinte că ”vrea să conducă Rusia pe viață”.

Navalnîi consideră că ”nu se va rezolva nimic fără să se iasă în stradă”. Însă s-a abținut să îndemne la manifestații imediat.

Scrutinul, prevăzut inițial în aprilie, a fost amânat din cauza pandemiei covid-19. În vederea evitării unei afluențe prea puternice la secțiile de votare, el s-a desfășurat în decurs de o săptămână, iar alegătorii au purtat măști de protecție și mănuși.

Cel mai controversat amendament este cel care îi acordă lui Putin opțiunea a încă două mandate, după terminarea celui actual, în 2024. Aceasta este o necesitate, consideră el, pentru că clasa politică nu trebuie să se piardă într-o ”căutare a unor potențiali succesori”.

DUMNEZEU, CĂSĂTORIE, PENSII

Acest lucru îi va oferi posibilitatea să rămână la Kremlin până în 2036, când împlinește 84 de ani. Alte amendamente consolidează anumite prerogative prezidențiale.

Revizuirea introduce în Constituție principii conservatoare dragi președintelui - credința în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învățământul patriotic -, dar și granții sociale, precum indexarea pensiilor.

Iulia Zabolotova, o pensionară în vârstă de 83 de ani, era entuziasmată de votul moscovit de miercuri. ”Trebuie să-l susținem pe Putin, n-am trăit niciodată mai bine decât cu el. El a scos țara din haos!”.

Serghei Lepnuhov, un jurist moscovit în vârstă de 47 de ani, nu este de acord. ”Nu trebuie să fie atinsă Constituția. Ea trebuie să fie inalienabilă (...), dar (Putin) vrea să acapareze puterea și atunci a găsit o intrare prin dos. Este rușnos și nefericit”.

Un mic grup de moscoviți și-a manifestat nemulțumirea în Piața Pușkin, în centrul Moscovei, fără să fie dispersat de poliție, prezentă în număr mare și în pofida interdicției adunărilor, impusă din cauza noului coronavirus, potrivit unor jurnaliști AFP.

VIDEO \ CITEȘTE ȘI VIDEO "Top Gun: Maverick" cu Tom Cruise va rula în sălile de cinema din decembrie

SUCCES PE COMANDĂ

Votul a avut loc pe fondul scăderii popularității lui Putin, din cauza unei reforme a pensionării denunțată și crizei covid-19. Din mai 2018 în iunie 2020, nivelul aprobării politicii sale măsurat de către Institutul independent Levada a coborât de la 79 la 60%,

Potrivit unor critici ai Kremlinului, puterea și-a multiplicat trucurile pentru a asigura un succes răsunător și o participare electorală puternică la scrutin - de exemplu printr-o loterie de cadouri pentru participanți și bonuri de cumpărături pentru cei care au votat online.

Aspectul cel mai insolit ar fi fost instalarea unor locuri de vot improvizate în exterior, în curți sau pe terenuri de joacă, fără prea mare respct al secretuluivotului și fără o supraveghere adecvată a urnelor.

Scopul acestei manevre, consideră opoziția, nu este să protejeze electoratul de noul coronavirus, ci de a fabrica un rezultat pe comandă.

Armata rusă s-a lăudat cu o prezență la urne de ”99,991%” în rândul personalului militar.

ONG-ul Golos, specializat în observarea alegerilor și urât de autorități, a semnalat peste 2.000 de încălcări ale regulilor electorale, precum presiuni ierarhice asupra funcționarilor și salariaților pentru ca aceștia să se ducă la vot.

Comisia Electorală nu a constatat, în ceea ce o privește, ”nicio infracțiune serioasă” în timpul scrutinului.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
putin