Rusia a devenit a treia mare piață din lume care efectuează plăți în yuani chinezești

Rusia a devenit a treia mare piață din lume care efectuează plăți în yuani chinezești
scris 19 aug 2022

Rusia a urcat pe locul trei într-o listă de țări din afara Chinei continentale care folosesc yuanul pentru plăți globale, subliniind modul în care este afectată de sancțiunile occidentale, transmite Reuters.

Rusia nici măcar nu figurase pe lista lunară publicată de firma globală de mesagerie financiară SWIFT înainte de invazia sa în Ucraina, declanțată în februarie, dar ultimele cifre publicate arată că este depășită doar Hong Kong și Marea Britanie.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Fermierii suedezi de la Lantmännen Unibake, care produc în România chifle pentru McDonald`s, pregătesc o nouă investiție masivă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fermierii suedezi de la Lantmännen Unibake, care produc în România chifle pentru McDonald`s, pregătesc o nouă investiție masivă

Firmele și băncile rusești au fost implicate în iulie în aproape 4% din plățile internaționale în yuani, în funcție de valoare, potrivit SWIFT. Ponderea sa a crescut de la 1,42% în luna precedentă și de la zero în februarie, când acțiunea Kremlinului în Ucraina, pe care Moscova o numește ”operațiune militară specială”, a dus la impunerea de sancțiuni de către Occident.

Hong Kong rămâne, fără a fi surprinzător, principala sursă de tranzacții în yuani în afara Chinei continentale, cu 73,8% din total, urmat de Marea Britanie, care a reprezentat 6,4%.

Intrarea bruscă a Rusiei pe listă va susține argumentul că sancțiunile funcționează și o scot din sistemul bancar global bazat pe dolari americani. Dar îi va sprijini și pe cei care spun că sancțiunile vor apropia Moscova și Beijingul.

Pe lângă impactul asupra sectorului financiar, sute de mari firme occidentale și-au retras sau și-au redus puternic operațiunile în Rusia ca reacție la război.

Între timp, Rusia și-a dezvoltat propriul sistem de mesagerie financiară în stil SWIFT, a creat conturi speciale la unele bănci încă nesancționate și continuă să comercializeze exporturi cheie, cum ar fi petrolul, cu țări, de la China și India și până la Turcia.

Cele mai recente date SWIFT au confirmat, de asemenea, că rubla nu mai este printre primele 20 de monede globale utilizate pe piețele internaționale de plăți. În decembrie era pe locul 16, cu o cotă de 0,3% în ceea ce privește valoarea tranzacțiilor, dar nu a mai fost pe listă de atunci.

Primele patru locuri pe această listă sunt ocupate de dolarul american, euro, lira sterlină și yenul japonez, urmate de yuan pe locul cinci.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
yuan