Republica Moldova a cerut UE centrale pe gaze de 225 MW pentru a face față crizei energetice

Republica Moldova a cerut UE centrale pe gaze de 225 MW pentru a face față crizei energetice

Termoelectrica Chișinău. Sursă foto: pagina Facebook a companiei

scris ieri, 17:12

Guvernul Republicii Moldova a hotărât să solicite asistență internațională autorităților europene și să ceară, prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE, un număr de 11 centrale de producție de energie electrică pe bază de gaze naturale, însumând o putere instalată de 225 MW.

Astfel, va fi cerută o centrală cu turbină pe gaz de 125 MW pentru Termoelectrica Chișinău și 10 centrale cu turbină pe gaz sau motoare cu ardere internă de câte 10 MW, pentru Termoelectrica și CET Nord Bălți.

Urmărește-ne și pe Google News
FINAL Pe ce loc a încheiat echipajul Dacia la Raliul Dakar CITEȘTE ȘI FINAL Pe ce loc a încheiat echipajul Dacia la Raliul Dakar

Termoelectrica are în prezent capacități de producție de electricitate de 324 MW, iar CET Nord – de peste 37 MW.

În plus, vor mai fi solicitate circa 100 de generatoare, cu puteri între 250 kW și 20 kW, pentru instituții de învățământ, instituții medicale și centre de plasament din așa-numita zonă de securitate, dintre Transnistria și teritoriul de pe malul drept al Nistrului controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău.

Maghiarii vin și mai des la cumpărături în România, după Schengen. Cu cât cumpără mai ieftin produsele. Comercianții români își freacă mâinile CITEȘTE ȘI Maghiarii vin și mai des la cumpărături în România, după Schengen. Cu cât cumpără mai ieftin produsele. Comercianții români își freacă mâinile

″Noile centrale vor fi instalate la Termoelectrica și CET Nord, întreprinderi termoenergetice de stat care dispun de toată infrastructura necesară atât pe partea de gaze naturale, cât și conexiuni la rețeaua de energie electrică. După ce vor fi instalate, acestea vor crește capacitatea de generare a energiei electrice cu cel puțin 125 MW, iar dacă se vor primi și cele 10 centrale mici, cu un total de 225 MW.

Acestea vor contribui la acoperirea consumului final de energie după încheierea sezonului de încălzire, când centralele electrice cu termoficare nu vor mai produce energie termică și, respectiv, vor reduce volumul de energie electrică produsă. Odată cu încălzirea vremii, este preconinzată scăderea consumul de energie, astfel încât sursele menționate vor acoperi necesarul de consum, în timp ce, conform datelor din anul 2024, volumul de achiziție a energiei electrice din lunile de iarnă este similar cu lunile de vară″, a transmis Ministerul Energiei de la Chișinău.

CONFIRMARE Stanleybet Capital, unul dintre principalii operatori de pariuri sportive și jocuri de noroc din România, vine cu o nouă emisiune de obligațiuni la bursă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Stanleybet Capital, unul dintre principalii operatori de pariuri sportive și jocuri de noroc din România, vine cu o nouă emisiune de obligațiuni la bursă

Astăzi, la ora 16, Republica Moldova își asigura jumătate din consumul total de energie, de 819 MW, prin importuri din România, de 409 MW, potrivit datelor operatorului de transport și sistem de peste Prut, Moldelectrica.

Înlocuirea Rusiei cu România în postura de principală sursă de gaze și energie a Republicii Moldova a dus la scumpiri ample peste Prut.

În toamnă, Comisia Europeană a decis să acorde Ucrainei, prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE, un ajutor de circa 160 milioane euro, destinat în principal reparării centralelor electrice avariate de atacurile cu rachete și drone ale Rusiei, precum și înlocurii de echipamente și agregate din cadrul acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
republica moldova criză energetică
republica moldova importuri energie românia
republica moldova alimentare cu energie
republica moldova securitate energetică