Președintele și premierul polonez se ceartă în timpul summit-ului NATO

Președintele și premierul polonez se ceartă în timpul summit-ului NATO
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2024

Premierul liberal polonez, Donald Tusk, l-a acuzat pe președintele Poloniei, conservatorul Andrzej Duda, că i-a "scuipat în față" guvernul, după ce președintele a declarat că se va opune prin veto legalizării avortului și i-a calificat pe membrii executivului de la Varșovia drept "tăntălăi", relatează agenția EFE.

În declarațiile făcute de președintele Duda la un post de televiziune apropiat fostului guvern conservator polonez, el a spus că nu va promulga niciodată o lege care să dezincrimineze avortul în Polonia, întrucât "avortul ucide oameni", arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Peste un milion de hectare de păduri, cuprinse de incendii în Rusia CITEȘTE ȘI VIDEO Peste un milion de hectare de păduri, cuprinse de incendii în Rusia
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Președintele a estimat că o femeie însărcinată care face un avort ilegal nu ar trebui să fie pedepsită, "întrucât se află într-o situație specială", ci ar trebui pedepsite "persoanele care într-un fel sau altul participă la această procedură, în mod ilegal".

Aceste declarații survin la scurt timp după ce premierul Tusk și-a anunțat intenția de a accelera adoptarea unei legi de dezincriminare a avortului până în a 14-a săptămână de sarcină, una dintre principalele sale promisiuni electorale, și a asigurat că "după vorbe a venit momentul faptelor" .

Orban explică, într-o scrisoare adresată omologilor, motivele vizitei sale la Moscova. Val de indignare în UE CITEȘTE ȘI Orban explică, într-o scrisoare adresată omologilor, motivele vizitei sale la Moscova. Val de indignare în UE

"Să mergi la summitul NATO la Washington și să scuipi în față guvernul polonez într-un interviu televizat anunțând noi vetouri. Nu aceasta nu este misiunea președintelui. Ce rușine!", i-a replicat Tusk lui Duda într-un mesaj pe rețelele de socializare.

În interviul la care a făcut aluzie premierul Tusk, președintele polonez a criticat politica economică și socială a guvernului liberal, în opoziție cu cea a fostului guvern conservator. "Fie ne aflăm în fața unor persoane care permit furtul, fie pur și simplu nu știu cum să-l evite. În orice caz, aceasta înseamnă că sunt niște tăntălăi, incapabili să gestioneze statul polonez. Timp de opt ani, banii au fost aici și ne-au permis să oferim servicii care după părerea lor (a actualilor miniștri n.red) nu erau posibile", a mai spus președintele Duda. Mai mult, a continuat el, "în ultimele șase luni s-au produs încălcări flagrante ale legii și ale Constituției în Polonia".

Austria a înființat o comisie care va examina dacă țara poate să renunțe la gazul rusesc CITEȘTE ȘI Austria a înființat o comisie care va examina dacă țara poate să renunțe la gazul rusesc

Președintele Andrzej Duda este un apropiat al partidului naționalist-conservator Lege și Justiție (PiS). Acest partid, care a condus Polonia opt ani la rând și a fost în tot acest timp în conflict permanent cu Bruxellesul din cauza politicilor conservatoare și suveraniste promovate de guvernele sale, a trecut la sfârșitul anului trecut în opoziție după ce a pierdut majoritatea în urma alegerilor din octombrie. De atunci, între actuala și fosta putere se dă o luptă politică ce are ca principale mize justiția și presa.

După preluarea puterii, guvernul liberalului pro-european Donald Tusk a întreprins o serie de măsuri pentru a aduce în instanță mai mulți miniștri și înalți oficiali ai fostului executiv, astfel încât aceștia să răspundă pentru ceea ce actualul prim-ministru consideră a fi practici corupte și contrare statului de drept.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
tusk
nato