Oficial european: Croația este pe drumul cel bun pentru adoptarea euro la începutul anului 2023

Oficial european: Croația este pe drumul cel bun pentru adoptarea euro la începutul anului 2023
scris 15 sep 2021

Croația este pe drumul cel bun pentru adoptarea euro la începutul anului 2023, a afirmat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

"Euro va fi un mare atuu pentru Croația, așa cum este acum pentru Europa, dar nimeni nu ar trebui să se folosească de adoptarea euro pentru a majora prețurile. Aceste evoluții trebuie monitorizate și gestionate cu atenție", a scris oficialul european pe Twitter.

Urmărește-ne și pe Google News
Ajuns în Slovacia, Papa Francisc compară capitalismul cu comunismul și deplânge reducerea drepturilor la „nevoile individuale” CITEȘTE ȘI Ajuns în Slovacia, Papa Francisc compară capitalismul cu comunismul și deplânge reducerea drepturilor la „nevoile individuale”
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Mesajul a fost transmis la scurt timp după participarea la o conferință în Zagreb pe tema adoptării euro.

Dombrovskis a felicitat autoritățile croate pentru "voința politică puternică" de a adopta euro în 2023, în pofida obstacolelor. Potrivit acestuia, Comisia Europeană va sprijini eforurile Croației de a respecta acest termen, însă adoptarea va fi posibilă doar cu respectarea criteriilor de convergență.

Și premierul croat Andrej Plenković, prezent la aceeași conferință, s-a arătat încrezător cu privire la adoptarea euro la 1 ianuarie 2023. 

În cadrul aceluiași eveniment, ministrul croat de Finanțe Zdravko Maric a afirmat că adoptarea euro va conduce la o revizuire la pozitivă a ratingului de țară.

"Agenția de rating Fitch a spus clar în ultimul raport că adoptarea euro implică îmbunătățirea ratingului de țară cu două trepte", a explicat ministrul.

În prezent, Croația are ratingul 'BBB-' de la Fitch și Standard&Poor's.

Vara trecută, Bulgaria și Croația au fost acceptate de BCE să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro.

În cei doi ani, Bulgaria și Croația trebuie să urmeze politici economice "sănătoase", să îndeplinească criteriile tehnice de apartenență și să aibă un curs de schimb stabil. Mecanismul ERM-2 prevede că evoluția cursului de schimb al monedei unei țări candidate trebuie să rămână într-un interval de variație de plus/minus 15% față de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de adoptarea euro.

BCE a informat că, în perioada în care vor face parte din ERM-2, cursul de schimb al levei bulgare a fost fixat la 1,95583 leva pentru un euro în timp ce cursul de schimb al kunei croate a fost fixat la 7,53450 kuna pentru un euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
croatia
zona euro
adoptare euro
euro croatia