O eventuală ieșire a Austriei din UE ar fi mai scumpă decât Brexit

O eventuală ieșire a Austriei din UE ar fi mai scumpă decât Brexit
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iun 2024

O ieșire a Austriei din UE ar fi mai scumpă pentru austrieci, decât a fost Brexit pentru britanici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"Öxit" e un subiect de campanie în Austria de ani de zile. În campania pentru europarlamentare, FPÖ a reluat subiectul: "Opriți nebunia UE", scrie Kurier.

GRAFICE Băncile au tăiat dobânzile la credite și depozite, în așteptarea unei mișcări de la BNR care n-a mai venit CITEȘTE ȘI GRAFICE Băncile au tăiat dobânzile la credite și depozite, în așteptarea unei mișcări de la BNR care n-a mai venit

Ieșirea din UE ar fi extrem de costisitoare pentru Austria, potrivit unei analize a Institutului de Cercetare Economică (Wifo). Produsul intern brut (PIB) ar fi în medie cu 35 de miliarde de euro sau cu 7,8% mai mic, au calculat directorul Wifo Gabriel Felbermayr și Inga Heiland de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie. În funcție de scenariu și calcule, intervalul variază de la 24 la 47 de miliarde de euro (5,3% până la 10,4% din PIB), arată Euractiv.

Prejudiciul e mai mare decât în cazul Brexit. În plus, pe termen lung, Austria ar avea mai mult de suferit, deoarece britanicii au o piață internă mai mare.

Fiind o țară mică, Austria beneficiază de facilitățile pieței interne a Uniunii. Și apartenența la Schengen e un motor al prosperității, precum și uniunea monetară.

Un Öxit ar corespunde unei pierderi economice medii de 3.860 de euro pentru fiecare austriac.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
ue