Livrările de țiței rusesc înregistrează un declin semnificativ

Livrările de țiței rusesc înregistrează un declin semnificativ
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iul 2024

Exporturile săptămânale de țiței rusesc în perioada 1-7 iulie au înregistrat cel mai sever declin de dinaintea invadării Ucrainei, în 2022, în timp ce un indicator mai puțin volatil, exporturile de țiței rusesc pe o perioadă de patru săptămâni, sunt la cel mai redus nivel din februarie, transmite agenția Bloomberg.

Nu există o cauza clară a scăderii semnificative a livrărilor. Nu au existat decalaje în programele de încărcare care să sugereze lucrări de mentenanță și nu au fost informații referitoare la furtuni. Dar exporturile săptămânale de țiței rusesc din Marea Baltică, Marea Neagră și Pacific au scăzut, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ASTĂZI încep lucrările de reparație a Podului Giurgiu-Ruse, pe tronsonul bulgar. Lucrările, programate să dureze 730 de zile, se vor desfășura zilnic, timp de 10-12 ore CITEȘTE ȘI ASTĂZI încep lucrările de reparație a Podului Giurgiu-Ruse, pe tronsonul bulgar. Lucrările, programate să dureze 730 de zile, se vor desfășura zilnic, timp de 10-12 ore

Respectarea de către Rusia a țintei de producție stabilită de OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații) ar putea reduce nivelul țițeiului disponibil pentru export. Utilizând factorul de conversie al Moscovei de 7,18 barili pe tonă, în perioada martie-iunie producția a scăzut cu aproximativ 360.000 barili pe zi. De asemenea, îmbunătățirea activității rafinăriilor ar putea afecta livrările de țiței.

Rosneft PJSC și Lukoil PJSC, cei mai mari exportatori de țiței ai Rusiei, intenționează să-și reducă livrările lor combinate din Novorossiysk cu aproximativ 200.000 barili pe zi luna aceasta, față de nivelul din iunie, conform calculelor Bloomberg, după reluarea operațiunile de la rafinăriile lor Tuapse și Norsi.

De asemenea, în perioada 1-7 iulie valoarea brută a exporturilor de țiței rusesc a scăzut, dar declinul a fost atenuat de prețurile ridicate ale petrolului.

Un total de 25 petroliere au încărcat 18,7 milioane de barili de țiței rusesc în perioada 1-7 iulie, arată datele portuare, un declin semnificativ față de nivelul de 25,66 de milioane de barili săptămâna precedentă.

Cantitatea de țiței rusesc exportată pe mare în perioada 1-7 iulie s-a redus cu aproximativ 990.000 barili pe zi, la 2,67 milioane, cel mai scăzut nivel din ianuarie, în timp ce un indicator mai puțin volatil, exporturile de țiței rusesc pe o perioadă de patru săptămâni, a scăzut cu aproximativ 215.000 barili pe zi, la 3.27 milioane, cel mai redus nivel din ultimele 20 de săptămâni.

Livrările au fost mai scăzute în majoritatea terminalelor de export de țiței rusesc. După declinul de săptămâna trecută, livrările de țiței până acum în acest an sunt nemodificate față de media de pe ansamblul anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
titei
rusia