La Cernobâl a fost distilată votca Atomik, primul produs de consum obținut în zona de excludere

La Cernobâl a fost distilată votca Atomik, primul produs de consum obținut în zona de excludere
scris 8 aug 2019

La Cernobâl a fost distilată în premieră votca Atomik, primul produs de consum obținut în zona de excludere. ”Este singura sticlă existentă, tremur când o ridic”, a spus profesorul Jim Smith, referindu-se la votca obținută din cereale, relatează BBC.

Votca artizanală, obținută din cereale și apă din zona de excluziune de la Cernobâl, este primul produs de consum care provine din zona abandonată aflată în jurul centralei nucleare avariate, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Echipa a început proiectul votcăi prin cultivarea de culturi la o fermă din zona respectivă.

FOTO Coca-Cola prezintă o reclamă pro-LGBTQI în Ungaria stârnind controverse. Liderul partidului Fidesz cere boicotarea campaniei CITEȘTE ȘI FOTO Coca-Cola prezintă o reclamă pro-LGBTQI în Ungaria stârnind controverse. Liderul partidului Fidesz cere boicotarea campaniei

”Ideea noastră a fost să utilizăm secară pentru a produce o băutură spirtuoasă”, potrivit echipei.

La fel ca profesorul Smith, de la University of Portsmouth, Marea Britanie, echipa din spatele băuturii spirtuoase este formată din cercetători care lucrează de mulți ani în zona de excludere, studiind modul în care terenul își revine după accidentul nuclear catastrofal din 1986.

Aceștia speră să folosească profitul obținut din vânzarea produsului pentru a ajuta comunitățile din Ucraina care sunt încă afectate de impactul economic al dezastrului.

”Nu este mai radioctivă decât oricare altă votcă. Orice chimist vă va spune, când distilezi ceva, impuritățile rămân în produsul rezidual. Așa că am luat secară ușor contaminată și apă din pânza freatică de la Cernobâl și le-am distilat. I-a rugat pe prietenii noștri de la Southampton University, care au un laborator de analiză radioactivă extraordinar, dacă pot depista radioactivitate. Nu au găsit nimic, totul a fost sub limita detectabilă ”, a spus profesorul Smith.

Dr Ghenadi Laptev, cercetător la Institutul Hidrometeorologic din Ucraina, în Kiev, este membru fondator al Chernobyl Spirit Company (Compania de Băuturi Spirtuoase Cernobâl).

Prim-ministrul Bulgariei susține că turiștii români care aruncă gunoaie sunt responsabili de răspândirea virusului pestei porcine CITEȘTE ȘI Prim-ministrul Bulgariei susține că turiștii români care aruncă gunoaie sunt responsabili de răspândirea virusului pestei porcine

Acesta a explicat că boabele de secară și băutura spirtuoasă rezultată arată cum o parte din teren ar putea fi utilizat în mod productiv.

"Nu trebuie să abandonăm pur și simplu terenul. Îl putem folosi în diverse moduri și putem produce ceva care va fi lipsit total de radioactivitate”, a afirmat Laptev.

Parțial pentru că un produs distilat curat poate fi obținut din cereale contaminate. Dar, potrivit lui Smith, acest proiect are rolul să meargă dincolo de a fabrica o băutură cu o motivație de vânzare unică. Acesta speră să vândă votca pentru a oferi sprijin comunităților din jurul zonei de excluziune.

În timpul activităților sale la Cernobâl din anii 1990, Smith a fost impresionat de modul în care condițiile economice ale ucrainenilor au rămas foarte dificile, în timp ce terenul și-a revenit treptat.

”Sunt zone cu radioactivitate puternică în zona de excludere, dar în marea majoritate nivelul este mai scăzut decât găsești în alte zone ale lumii cu radiații naturale relativ mari”, a spus profesorul.

În opinia sa, problema pentru majoritatea oamenilor este că nu au o dietă corectă, servicii bune de sănătate, locuri de muncă și investiții.

Scopul vânzării votcăi artizanale și a a eventualului profit este de a permite echipei de cercetători să distribuie majoritatea banilor comunităților locale. Restul banilor vor fi reinvestiți în afacere, deși profesorul Smith speră să ofere echipei un venit pentru a lucra part time la proiectul băuturii spirtuoase în scop social.

”Pentru că acum, după 30 de ani, cred că cel mai important lucru în regiune este dezvoltarea economică, nu radioactivitatea”, a adăugat el.

Care este gustul acestei băuturi?

”Este mai mult o băutură obținută din cereale decât o votcă, are mai multe note fructate, se poate simți secara”, a afirmat barmanul Sam Armeye, de la Bar Swift, din Soho, Londra.

Ce cocktail ar face Sam din această votcă? ”În mod sigur un martini clasic, combinat cu șampanie”, a spus acesta.

Deocamdată a fost produsă o singură sticlă, așa că va mai dura până când martiniurile cu votcă Atomik vor fi disponibile, dar profesorul Smith și echipa sa speră că producă 500 de sticle în acest an, care vor fi vândute inițial numărului tot mai mare de turiști care vizitează zona de excludere.

viewscnt
Afla mai multe despre
cernobâl
votca atomik