Germania respinge o redesenare a granițelor în vestul Balcanilor, ideea fiind ”pusă în sertar”, potrivit ministrului german de Externe, Heiko Maas, transmite Reuters.
Ideea a fost prezentată într-o notă diplomatică neoficială a Uniunii Europene care i-a alarmat pe bosniaci, care au văzut-o ca pe o amenințare la adresa unității teritoriale a țării lor, la două decenii după ce conflictele etnice au condus la război în regiune, scrie News.ro.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Nota, văzută de Reuters, sugerează că crearea Serbiei Mari, a Albaniei Mari și a Croației Mari ar putea ajuta la rezolvarea tensiunilor naționale care împiedică integrarea europeană a regiunii.
Un diplomat de la Bruxelles a declarat că statele membre ale UE nu au discutat ideea.

"Ideea că lucrurile pot fi rezolvate cu linii noi pe o hartă nu este doar nerealistă, dar este periculos să inițiezi chiar această discuție", a declarat Maas reporterilor din Pristina, capitala Kosovo.
"Ideea schimbării frontierelor este una pe care guvernul german o respinge vehement", a spus el, adăugând că se bucură că ideea a fost "pusă înapoi într-un sertar sau, sperăm, în tocătorul istoriei".

Nota diplomatică a UE a fost difuzată pentru prima dată presei slovene.
Primul ministru sloven Janez Jansa a negat relatările presei, că ar fi trimis nota președintelui Consiliului European Charles Michel, care prezidează reuniunile la nivel înalt ale UE, ca o propunere cu privire la modul de tratare a regiunii după ce Slovenia va prelua președinția UE în iulie.
Tensiunile etnice din fosta Iugoslavie s-au înrăutățit după moartea liderului Josip Broz Tito, în 1980, culminând cu prăbușirea federației iugoslave în 1992 și războaiele balcanice din anii 1990.

Aproximativ 100.000 de oameni au fost uciși în Bosnia, unde sârbii și croații au încercat să-și formeze propriile lor state etnice.
Două foste republici iugoslave, Croația și Slovenia, au aderat la UE. Muntenegru, Serbia, Republica Macedonia de Nord, Bosnia și Kosovo – care au făcut parte din Serbia - speră, de asemenea, să adere. Albania încearcă, de asemenea, să obțină calitatea de membră.