Gigantul rus de stat Gazprom a rezervat mai puțin de jumătate din capacitatea de transport de gaze disponibilă pentru luna octombrie pe conducta Yamal-Europa, care leagă zăcămintele rusești de Germania via Polonia și Belarus, și zero capacitate suplimentară de tranzit prin Ucraina, punând și mai mare presiune pe cotațiile angro la gaze naturale de pe continent, aflate deja la maxime istorice, transmite Interfax.
Analiștii Standard&Poor’s consideră că mișcarea rușilor demonstrează că strategia Gazprom este de a nu pune capăt penuriei de gaze din Europa până când noul gazoduct de legătură cu Germania, controversatul Nord Stream 2, va primi aprobările legale de funcționare din partea autorităților de la Berlin.
În replică, producătorul de stat al Norvegiei, Equinor, a anunțat că, alături de partenerii săi, a fost autorizat de Guvernul de la Oslo să majoreze exporturile de gaze naturale extrase din două perimetre offshore în următoarele 12 luni.
Un grup de parlamentari europeni a cerut la finalul săptămânii trecute Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creșterea prețurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că grupul rus este suspecat de manipularea pieței.
La hub-ul de gaze TTF din Olanda, prețurile spot s-au triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record. Creșterea prețurilor a dus costurile în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și este puțin probabil ca situația să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.
Gazprom a răspuns acuzațiilor susținând că își aprovizionează clienții respectând în totalitate contractele în vigoare.