Prețurile energiei europene au urcat în ultimele săptămâni la maxime multianuale, evoluție determinată de mai mulți factori, variind de la prețurile extrem de mari ale mărfurilor și carbonului până la producția eoliană scăzută, relatează CNBC.
Mai mult decât atât, nu se aanticipează ca prețurile record ale energiei să se încheie în curând, analiștii din sectorul energetiei avertizând că nervozitatea pieței va persista probabil pe tot parcursul iernii, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul gazelor naturale cu livrare în octombrie a urcat miercuri la un nivel record de 79 de euro (93,31 dolari) pe megawatt-oră, la hub-ul olandez TTF, un centru european de referință. Contractul a crescut cu peste 250% din ianuarie, potrivit Reuters, în timp ce contractele de referință ale energiei electrice din Franța și Germania s-au dublat.
În Marea Britanie, unde facturile la electricitate sunt acum cele mai ridicate din Europa, prețurile energiei electrice au crescut pe fondul dependenței ridicate a țării de gaze și surse regenerabile de energie electrică.
Prețurile energiei electrice britanice cu livrare a doua zi au crescut cu aproape 19%, ajungând miercuri la 475 de lire sterline (656,5 dolari), a informat Reuters. Contractul se tranzacționa deja aproape de niveluri record la scurt timp după ce un incendiu la o legătură electrică între Marea Britanie-Franța a întrerupt importurile de energie electrică către Marea Britanie.
”De departe cel mai important factor este prețul gazelor”, a declarat , pentru CNBC Glenn Rickson, director pentru analize energiei europene la S&P Global Platts Analytics.
Prețurile mai mari ale gazelor sunt, de asemenea, un ”factor important” în creșterea prețurilor la carbon și cărbune, a spus Rickson, deși a menționat că există și alți factori de sprijin, cum ar fi producția eoliană scăzută și indisponibilitatea centralelor nucleare pe întregul continent.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Dacă nu ești destul de sărac, mai bine nu spui că ești. Subvențiile la gaze și electricitate pot fi mai mari pentru românul "mediu" decât pentru cel "vulnerabil"Prețurile carbonului în Europa aproape s-au triplat anul acesta, deoarece Uniunea Europeană reduce oferta de credite de emisii. Prețul de referință al carbonului la nivelul UE a urcat la peste 60 de euro pe tonă pentru prima dată în ultimele săptămâni, joi fiind cotat ușor sub acest prag.
Sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii este cel mai mare program de comercializare a carbonului din lume, acoperind aproximativ 40% din emisiile de gaze cu efect de seră ale blocului și încărcând emițători pentru fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o emit.
Prețurile record ale carbonului au făcut ca sursele extrem de poluante de generare a energiei să fie și mai puțin atractive, deoarece cărbunele, de exemplu, emite mai mult dioxid de carbon atunci când este ars.
Rickson a declarat că perspectivele prețurilor energiei europene în această iarnă vor fi ”extrem de dependente” de prețurile la gaze, adăugând că se așteaptă ca acestea să crească și mai mult în următoarele luni.
”În afară de tabloul mediu ”, ne așteptăm ca prețurile să fie foarte volatile, cu fluctuații de la prețuri orare scăzute sau chiar negative atunci când generarea eoliană este ridicată, la prețuri foarte ridicate, așa cum s-a văzut deja când vântul este scăzut și cererea este ridicată.”
Prețurile gazelor europene au crescut de la începutul lunii aprilie, când temperaturile neobișnuit de scăzute au însemnat că gazele europene stocate au scăzut sub media pre-pandemică pe cinci ani, indicând o potențială criză de aprovizionare.
De atunci, Europa s-a străduit să readucă aprovizionarea cu gaz necesară pentru perioada de iarnă în locul în care ar trebui să fie. Redresarea economică pe măsură ce țările au atenuat restricțiile Covid-19 a coincis, de asemenea, cu o cerere peste așteptări, care a dus la o penurie de gaze.
Acest deficit ”face ca piața să fie nervoasă pe măsură ce ne apropiem de iarnă”, a declarat Stefan Konstantinov, analist senior la ICIS Energy, un serviciu de informații despre mărfuri, pentru CNBC.
”Acest lucru este corelat cu concurența semnificativă pentru aprovizionarea cu GNL din Asia și America de Sud, care crește prețurile la gaz.”
Mai mult decât atât, Rusia încetinește livrările de gaze naturale în regiune, ridicând întrebări dacă aceasta ar putea fi o mișcare deliberată pentru a-și consolida argumentele pentru pornirea fluxurilor prin gazoductul Nord Stream 2.
Controversata conductă, care aduce gaze naturale în Europa din Rusia, ocolind Ucraina și Polonia, este așteptată în curând să fie pe deplin operațională și ar putea rezolva unele dintre problemele de aprovizionare ale regiunii.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Cum vrea Guvernul să compenseze scumpirea energiei pe facturile populației: 18 bani/KWh la curent, 25% din factură la gaze”Opinia noastră este că demararea fluxurilor prin Nord Stream 2 nu va reduce semnificativ prețurile în această iarnă”, a declarat joi Murray Douglas, director de cercetare la Wood Mackenzie, pentru CNBC.
”Se pare că vom fi blocați la prețuri destul de ridicate până în timpul iernii și cred că mai ales odată ce intrăm în Anul Nou, în ianuarie și februarie, când temperaturile vor fi scăzute, vom fi destul de vulnerabili la vârfuri mari de prețuri în timpul tranzacțiilor ”, a adăugat el.
Preocupările legate de criza climatică la începutul acestei luni, creșterea prețurilor gazelor și producția eoliană scăzută au determinat Marea Britanie să pornească o veche centrală pe cărbune pentru a-și satisface nevoile de energie electrică.
Măsura ridică întrebări serioase cu privire la angajamentele de mediu ale guvernului pe fondul crizei climatice. Cu siguranță, cărbunele este cel mai puternitc emitent de carbon între carburanții fosili și, prin urmare, cea mai importantă țintă pentru înlocuirea cu surse regenerabile de energie.