O renunțare la importurile de gaz rusesc din partea Vienei ar urma să îi coste pe contribuabilii austrieci nu mai puțin de 25 de miliarde de euro, avertizează un fost șef al OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom.
Ministrul Energiei de la Viena, Leonore Gewessler, membru al Partidului Ecologist, a afirmat în mod repetat că Austria va pune capăt rapid importurilor de gaze din Rusia.
Fostul director general al diviziei de gaze a OMV, Otto Musilek (75 de ani), avertizează însă, într-un interviu publicat în Kleine Zeitung, asupra consecințelor ruperii acordului cu Rusia: „Factorul decisiv este că, fără soluții amiabile, prin obligația Take or Pay, ar trebui să plătești între 25 și 35 de miliarde de euro până în 2040 (către Gazprom - n.r.), fără să obții un metru cub de gaz pentru asta”.
Cele 25 de miliarde de euro reprezintă o sumă echivalentă cu de zece ori bugetul anual al armatei federale austriece.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Oferta dezvoltatorilor imobiliari turci de la Synergy pentru CET Galați, aprobată de principiuCalculul a fost făcut de fostul șef OMV la un preț mediu al gazului de 30 euro/MWh, pentru un volum de 60 de miliarde de metri cubi de gaz, plus tarifele de transport.
Profit.ro a anunțat că grupul austriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a rezervat capacități internaționale de transport de 40 TWh/an (două treimi din consumul intern) până în septembrie 2026 și de 20 TWh/an în perioada octombrie 2026-septembrie 2028. Rezervările au fost făcute prin punctele de interconectare cu Germania (Oberkappel) și Italia (Arnoldstein) și nu prin cel cu Ungaria, pe unde ar fi putut ajunge gazul românesc în Austria.
Aceste capacități, în combinație cu surse alternative de gaze non-rusești ale OMV, asigură obligațiile de furnizare către clienții OMV pe termen mediu, susține grupul austriac.
„OMV promovează în mod activ diversificarea surselor sale de aprovizionare cu gaze, care include gaz din propria producție și surse externe din Norvegia, precum și volume suplimentare de LNG. Cu această dezvoltare, continuăm să aducem o contribuție semnificativă la furnizarea de gaze în Austria", a comentat Alfred Stern, CEO și Președinte al Directoratului OMV.
Austria a avut în 2022 un consum de gaze de aproximativ 61,5 TWh, ceea ce sugerează că peste două treimi din consumul din perioada 2023-2026 va fi asigurat prin importuri din Germania și Italia.