Dezvoltatorul și operatorul danez de proiecte eoliene, solare și hibride Eurowind Energy, fondat de frații Jens și Soren Rasmussen, începe luna aceasta construcția parcului eolian cu putere instalată de 48 MW de la Pecineaga, proiect preluat anul trecut, după cum a relatat Profit.ro.
Unitatea de producție de energie regenerabilă, cu capacitate de generare de circa 176.000 MWh pe an, care poate alimenta până la 48.000 de gospodării, ar urma să fie pusă în funcțiune în primul trimestru din 2025.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
″Parcul eolian de la Pecineaga va fi cel mai mare proiect de acest fel pentru noi din România, demonstrând angajamentul și încrederea pe care o avem în piața locală. Nu este doar cel mai important proiect în construcție pentru noi în România, ci va fi și o premieră la nivel național – cele mai mari turbine eoliene vor fi instalate pentru acest proiect. Suntem încântați să începem oficial lucrările pentru această construcție complexă, după ceea ce a fost aproape o stagnare în acest sector în ultimii zece ani″, a declarat Adrian Dobre, Country Manager România, Eurowind Energy.
Astfel, în luna iulie 2023, Eurowind Energy începe lucrările pentru construcția infrastructurii și a facilităților parcului eolian de la Pecineaga, cu excepția turbinelor eoliene, ce vor fi instalate ulterior.
Proiectul presupune o investiție de 79 de milioane de euro din partea Eurowind Energy A/S, prin intermediul WEP Technology Investment SRL. După finalizarea construcției, Eurowind Energy va păstra în proprietatea sa parcul eolian.
Eurowind Energy a devenit asociat unic al dezvoltatorului WEP Technology Investment SRL, după ce a achiziționat deținerea de 71,71% a fostului acționar majoritar, societatea Iros Brave 21 SRL a omului de afaceri sibian Nicolae Bârsan, relevă datele analizate de Profit.ro. Danezii au intrat inițial în proiect la finalul anului 2019, când au preluat o deținere minoritară, de sub 6%, la WEP Technology Investment. Inițiativa de construire a parcului eolian este mai veche, primul PUZ pentru amplasament fiind emis în 2015.
CITEȘTE ȘI FTX Trading i-a dat în judecată pe fondatorul Sam Bankman-Fried și pe alți foști directori, pentru a recupera peste 1 miliard de dolariPentru realizarea proiectului eolian vor fi instalate cele mai mari turbine eoliene construite până acum în România, furnizate de producătorul spaniol Siemens Gamesa Renewable Energy.
Eurowind Energy are un pipeline de proiecte concepute pentru România de aproximativ 4 GW.
CITEȘTE ȘI Actele prin care Dan Șucu devine acționar majoritar al FC Rapid București, operațiune anunțată luna trecută - semnateParcul eolian de la Pecineaga va completa seria de proiecte de energie regenerabilă dezvoltate de Eurowind Energy în România, printre care se numără parcurile fotovoltaice de la Halchiu, Măgurele (amândouă construite în anul 2013) și Pufești (construit în anul 2012).
Totodată, compania va începe în luna octombrie a acestui an, la Teiuș, construcția unui parc agrovoltaic dezvoltat pe un teren de 80 de hectare, ce va deveni operațional anul viitor, în 2024.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Vulpe, proprietara producătorului de mezeluri Fox, intră pe piața imobiliară cu un proiect premium. Și-a divizat afacerea de bazăEurowind Energy este un important dezvoltator și operator danez de proiecte eoliene, solare și hibride, cu sediul în Hobro, Danemarca. Cu peste 400 de angajați în 15 țări europene și în SUA, obiectivul companiei este acela de a crea un viitor alimentat doar cu energie regenerabilă, prin investiții în proiecte de acest fel.
Eurowind Energy este prezent pe piața din România din anul 2011.