Exporturile de gaze rusești prin conducte către Europa, la cel mai ridicat nivel din acest an

Exporturile de gaze rusești prin conducte către Europa, la cel mai ridicat nivel din acest an
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2024

Livrările medii zilnice de gaze naturale ale Gazprom către Europa au atins în iulie cel mai ridicat nivel din acest an, înregistrând un avans de 5,7% comparativ cu anul trecut, și de 12% față de iunie, conform calculelor Reuters.

Oficialii Gazprom nu au răspuns solicitărilor de a comenta informația.

Urmărește-ne și pe Google News
Rata șomajului în zona euro a urcat CITEȘTE ȘI Rata șomajului în zona euro a urcat
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Creșterea lunară reflectă încheierea lucrărilor de mentenanță la conducta Turkstream din Rusia către Turcia, iar analiștii citează de asemenea creșterea sezonieră a cererii, în condițiile în care companiile de utilități încep să stocheze gaze în depozite, înaintea iernii, scrie Agerpres.

Aceste calcule, care au la bază datele furnizate de rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru gaze (ENTSOG) precum și rapoartele zilnice ale Gazprom referitoare la tranzitul de gaze via Ucraina, arată că media exporturilor zilnice de gaze rusești prin conducte a crescut luna trecută până la 91,5 milioane metri cubi, de la 81,8 milioane metri cubi în iunie și 86,6 milioane metri cubi în iulie 2023.

Până acum în acest an, exporturile de gaze naturale ale Gazprom către Europa au ajuns la aproximativ 18,3 miliarde metri cubi (bcm), comparativ cu un nivel între 175 bcm și 180 bcm când fluxurile anuale spre Europa înregistrau un nivel de vârf, în perioada 2018-2019.

De la începutul lui 2023 Gazprom nu mai dă publicității propriile statistici lunare.

Disputa dintre Ungaria și Polonia se adâncește CITEȘTE ȘI Disputa dintre Ungaria și Polonia se adâncește

În 2022, Rusia a livrat în total aproximativ 63,8 bcm gaze spre Europa, prin diverse rute, conform datelor Gazprom și calculelor Reuters. Anul trecut, volumele au scăzut cu 55,6%, la 28,3 bcm.

În urma declinului exporturilor spre Europa, Gazprom a raportat în 2023 pierderi de aproape șapte miliarde de dolari, primele sale pierderi anuale din 1999.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
gaze