Exporturile agricole ale Ucrainei vor crește probabil la aproximativ 4 milioane de tone în august, de la 3 milioane de tone în iulie, datorită acordului mediat de ONU care a deblocat porturile maritime ucrainene, a declarat un vicepreședinte al Consiliului Agricol Ucrainean, potrivit Reuters. Chiar și cu porturile deschise, exporturile agricole ale Ucrainei sunt semnificativ mai mici decât înainte de conflict, când Ucraina exporta până la 6 milioane de tone de cereale pe lună. Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere cu 51,6% față de anul precedent, la 2,99 milioane de tone în sezonul 2022/23, până la 19 august, a anunțat săptămâna trecută Ministerul Agriculturii.
Denys Marchuk, a cărui organizație reprezintă producătorii agricoli, a declarat în cadrul unei ședințe televizate că, în pofida noilor oportunități de export, fermierii ucraineni se vor confrunta în continuare cu o lipsă de fonduri și o treime dintre ei nu vor participa la însămânțarea cerealelor de iarnă 2022/23 la sfârșitul acestei luni, scrie News.ro.
Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au prăbușit de când Rusia a invadat țara și a închis porturile sale de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creșterea prețurilor mondiale la alimente și a provocat temeri de penurie în Africa și Orientul Mijlociu.
La sfârșitul lunii iulie, trei porturi de la Marea Neagră au fost deblocate în baza unui acord între Moscova și Kiev, negociat de Națiunile Unite și Turcia.
Dar chiar și cu porturile deschise, exporturile agricole ale Ucrainei sunt semnificativ mai mici decât înainte de conflict, când Ucraina exporta până la 6 milioane de tone de cereale pe lună.
Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere cu 51,6% față de anul precedent, la 2,99 milioane de tone în sezonul 2022/23, până la 19 august, a anunțat săptămâna trecută Ministerul Agriculturii.
Exporturile de cereale pentru sezonul 2021/22, care s-a încheiat la 30 iunie, au crescut cu 8,5%, la 48,5 milioane de tone, datorită livrărilor puternice înainte de invazia Rusiei din 24 februarie.
Guvernul a declarat că Ucraina ar putea recolta cel puțin 50 de milioane de tone de cereale în acest an, față de un record de 86 de milioane de tone în 2021, din cauza pierderii de terenuri în favoarea forțelor rusești și a randamentelor mai mici ale cerealelor.