Erdogan, în Rusia pentru a încerca să-l convingă pe Putin să reia acordul privind cerealele

Erdogan, în Rusia pentru a încerca să-l convingă pe Putin să reia acordul privind cerealele
scris 4 sep 2023

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se deplasează în Rusia pentru a discuta cu omologul său Vladimir Putin despre reluarea acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră la timp pentru recolta de toamnă, relatează AFP.

Discuțiile vor avea loc la Soci, în sud-vestul Rusiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Inflația din Turcia va ajunge aproape de 62% la finalul acestui an CITEȘTE ȘI Inflația din Turcia va ajunge aproape de 62% la finalul acestui an

Prima întâlnire a lui Erdogan cu Putin de după octombrie anul trecut are loc în contextul în care forțele rusești încearcă să limiteze o contraofensivă a Kievului care începe să fie promițătoare după trei luni de lupte pe frontul de sud.

Șeful de stat turc speră să folosească aceste discuții privind transportul de cereale ucrainene ca o trambulină pentru negocieri de pace mai ample între Kiev și Moscova.

Erdogan este unul dintre puținii lideri NATO care păstrează relații bune cu Putin.

Relația lor strânsă, dar uneori turbulentă, pare să se fi consolidat de când Rusia și-a lansat "operațiunea militară specială" în Ucraina în februarie 2022.

Decizia lui Putin de a reduce și de a amâna plățile Turciei pentru gazul rusesc a contribuit la atenuarea efectelor crizei economice.

La rândul său, Turcia a refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și a devenit o destinație importantă pentru rușii care doresc să aibă acces la o serie de produse și servicii.

Cu toate acestea, Erdogan l-a iritat pe omologul său rus prin furnizarea de arme Ucrainei și prin susținerea ambițiilor acestei țări de a adera la NATO.

Kremlinul a fost în special furios după ce președintele ucrainean Volodiimir Zelenski a repatriat în iulie mai mulți comandanți ucraineni, care ar fi trebuit să rămână în Turcia până la sfârșitul conflictului, conform unui acord între Moscova și Kiev.

CONFIRMARE FOTO Anja Graf, \ CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Anja Graf, "regina supremă a apartamentelor" și vedetă la "Arena Leilor", deschide complexul în locul Ramada, unde a filmat Sergiu Nicolaescu și a fost cazat Păstorel Teodoreanu. Cum arată

Dar Rusia și Ucraina sunt acum dornice să obțină sprijinul lui Erdogan în conflictul lor din Marea Neagră, în special în ceea ce privește exporturile.

DOAR PROMISIUNI"

În iulie, Rusia s-a retras din acordul care permitea transportul pe mare al cerealelor ucrainene, crucial pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, criticând faptul că trimiterea propriilor produse agricole și a îngrășămintelor pe piața internațională era împiedicată de sancțiunile occidentale.

De atunci, Rusia a amenințat că va ataca navele care părăsesc porturile ucrainene din Marea Neagră.
De asemenea, și-a intensificat bombardamentele asupra infrastructurilor portuare ucrainene.

În ceea ce privește o revenire la acordul privind cerealele, "există acum un proces bazat pe o mai bună înțelegere și un răspuns mai bun la cererile Rusiei", a declarat șeful diplomației turce, Hakan Fidan, care s-a deplasat joi la Moscova pentru a pregăti vizita președintelui său.

Soluția la problema transportului de cereale prin Marea Neagră "depinde de respectarea promisiunilor țărilor occidentale", a declarat Erdogan la începutul lunii august, referindu-se la cererile Moscovei.

Ucraina depinde în prezent de rutele terestre și de un port fluvial de mică adâncime pentru livrările sale, ceea ce limitează considerabil volumul de cereale exportate.

Kievul caută parteneri pentru a-și spori exporturile, inclusiv prin Marea Neagră.

Magnatul Benny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, a fost reținut în Cipru. IGPR: Va fi derulată procedura de predare către România CITEȘTE ȘI Magnatul Benny Steinmetz, condamnat în dosarul ”Ferma Băneasa”, a fost reținut în Cipru. IGPR: Va fi derulată procedura de predare către România

Ucraina a trimis recent patru nave pentru a testa o nouă rută de transport maritim care intră doar puțin în apele internaționale și le urmează în mare parte pe cele controlate de membrii NATO - și, prin urmare, este mai puțin predispusă la atacuri rusești.

La rândul său, Moscova a prezentat propria propunere bazată pe trimiterea de produse alimentare gratuite în Africa și de cereale la prețuri reduse pentru procesare în Turcia, datorită unei contribuții financiare din partea Qatarului.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins o nouă propunere a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, de reluare a acordului privind exporturile de cereale ucrainene.

"Încă nu există garanții în această (propunere), ci doar promisiuni", a declarat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
erdogan
rusia
putin