Zaharoula Vassilaki privește cu mândrie un măslin vechi de două secole de pe proprietatea sa, care continuă să dea roade deși a fost lovit de fulger în urmă cu câțiva ani, transmite AFP.
Însă schimburile climatice, în special absența iernii, se dovedește mult prea dificilă de suportat chiar și pentru acest arbore veteran din Peninsula Halkidiki din nord-estul Greciei, scrie Agerpres.
"Clima s-a schimbat iar arborii nu pot face față acestor schimbări. Nu mai avem deloc iarnă", spune Zaharoula Vassilaki, care la cei 48 de ani produce măsline bio în satul Polygyros din nordul Greciei.
La mijlocul lunii noiembrie, termometrul arată încă peste 15 grade Celsius la Polygyros.
"În acest moment, temperaturile ar trebui să fie de 10 grade...Anul ăsta este deja pierdut și mă tem că la anul va fi la fel", precizează Nikos Anoixas, membru în Consiliul de administrație al Doepel, organismul profesional din Grecia pentru uleiul de măsline.
Vremea călduroasă și lipsa precipitațiilor a afectat aproximativ șase milioane de măsline în regiunea Halkidiki, potrivit producătorilor și experților. Rezultatul, mulți dintre măslini nu mai produc niciun fruct.
"Este o problemă pe care am constatat-o în special în ultimii cinci ani", spune Zaharoula Vassilaki. Aceasta explică că este nevoie de una sau două luni de temperaturi scăzute pentru ca un măslin să se "odihnească... pentru a da mai târziu fructe".
Marii producători de ulei de măsline din Uniunea Europeană, Italia și Spania, se confruntă și ei cu probleme similare, ceea ce a împins în sus prețurile la măsline și ulei de măsline, o componentă de bază în dieta mediteraneană.
Spania, primul producător mondial de ulei de măsline, a cunoscut un an 2022 foarte dificil iar seceta din acest an a agravat problema. În Italia, recolta din acest an este mai mică cu aproximativ 80%, potrivit producătorilor.
Potrivit estimărilor UE, producția de ulei de măsline din acest an ar urma să 39% în 2022-2023 comparativ cu 2021-2022.
Athanassios Molassiotis, agronom și director al laboratorului de arboricultură la Universitatea Aristotelio din Salonic, spune că echipa sa a înregistrat o creștere a temperaturii cu două grade în lunile octombrie, noiembrie și decembrie 2022 comparativ cu perioada similară a anului precedent. Asta a afectat mugurii de măslin, în special soiul din Halkidiki, care "au nevoie de temperaturi scăzut în timpul iernii", a explicat Molassiotis. "Am descoperit că mulți măslini nu au înflorit și deci nu au avut fructe", a adăugat Molassiotis.
CITEȘTE ȘI Hilio se extinde în Republica MoldovaRegiunea Halkidiki este responsabilă pentru aproximativ jumătate din măslinele produse în Grecia. Potrivit camerei de comerț locale, peste 20.000 de producători locali recoltează anual între 120.000 și 150.000 de tone de măsline. De asemenea, peste 150 de firme activează în procesare și comercializarea măslinelor și peste 90% din produse sunt exportate la nivel mondial, ajungând până în Australia.
În acest an însă, diminuarea recoltei de măsline i-a adus pe antreprenorii din sector în pragul disperării.
"Mă tem că situația se va înrăutăți", spune Yiannis Koufidis, președintele camerei de comerț locale, subliniind că impactul economic asupra producătorilor de măsline a fost "enorm", cu pierderi de aproximativ 200 de milioane de euro numai în Halkidiki.
Un studiu efectuat de Universitatea Aristotelio arată că temperatura medie în zona Halkidiki ar urma să crească cu 1,5 -2 grade Celsius în anii următori, în cel mai bun caz. De asemenea, studiul avertizează că va avea loc o diminuare a precipitațiilor. Toate acestea vor afecta în cele din urmă calitatea măslinelor.
În aceste condiții, Yannis Koufidis spune că producătorii din Halkidiki colaborează cu Universitatea Aristotelio pentru a pune la punct o varietate locală de măslin care să aibă nevoie de mai puțină vreme de iarnă. "Este un proiect dificil dar nu putem sta cu brațele încrucișate", spune Yannis Koufidis.