Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca prețurile să scadă, iar unii fermieri își sacrifică sau își dau oile gratis pentru a economisi costuri, în loc să le crească la ferme, relatează CNBC.
Prețurile cărnii de oaie au scăzut cu 70% în ultimul an, la 1,23 dolari pe kg, au arătat datele furnizate de Meat and Livestock Australia (MLA), scrie News.ro.
”Australia a avut câteva sezoane foarte bune în ultimii ani, ceea ce înseamnă că efectivul de oi a ajuns la 78,75 milioane de capete – cel mai mare din 2007”, a declarat Tim Jackson, analist pentru aprovizionare la nivel global la MLA.
Motivul acestui efectiv mare de oi este cei trei ani cu precipitații peste medie în regiunile unde se cresc oi din Australia, cum ar fi New South Wales și Victoria.
Precipitațiile sunt ideale pentru creșterea ierbii, care este propice pentru hrănirea și creșterea animalelor.
”Cu cât a plouat mai mult și cu cât piața a rămas plină de viață, cu atât mai mult i-a determinat pe producători să păstreze oile pe care altfel le-ar fi sacrificat și, ca urmare, cifrele au continuat să crească”, a declarat Andrew Spencer, președintele Sheep Producers Australia, pentru CNBC, referindu-se la fermierii care țin mai multe oi la fermă în loc să le îngrașe și să le trimită la abatoare și piețe.
”Fermierii au văzut [de atunci] o scădere masivă a profitabilității... Este posibil ca multe oi să nu aibă o piață, ceea ce ar putea duce la distrugerea animalelor de către fermieri”, a declarat pentru CNBC Steve McGuire, vicepreședintele grupului de promovare a agriculturii WAFarmers.
El a adăugat că fermierii ar prefera să dea animalele decât să le sacrifice, dar nu au fost mulți solicitanți pentru oile libere.
Prea multe oi
Se preconizează că efectivul de oi din Australia se va extinde cu 23% de la nivelul minim al ultimilor 100 de ani din 2020, au arătat statisticile MLA.
În consecință, oferta excesivă de ovine a dus la scăderea prețurilor animalelor, marcând o inversare a profitului extraordinar de care s-au bucurat fermierii datorită prețurilor record ale cărnii de oaie, în urmă cu trei ani.
Prețurile reduse sunt o dublă problemă pentru fermieri, care acum trebuie să hrănească un efectiv uriaș mai mult timp, chiar dacă condițiile meteorologice s-au înrăutățit anul acesta.
CITEȘTE ȘI Cerealele ucrainene au generat o activitate record în portul ConstanțaBiroul Australian de Meteorologie a înregistrat recent cea mai uscată lună septembrie, iar vremea seceta continuă.
În noiembrie, biroul a avertizat că El Nino va continua, ceea ce sugerează că următoarele câteva luni vor continua să fie relativ calde și uscate.
Vremea nefavorabilă va reduce resursele de furaje. Drept urmare, fermierii încearcă să-și reducă efectivul, ceea ce poate include trimiterea unor animale la abatoare și la procesatorii de carne.
”Condițiile din 2023 au fost mai uscate decât în ultimii trei ani... Acest lucru a afectat încrederea producătorilor și a crescut oferta de oi și miei pentru procesatori”, a spus Jackson.
Dar unitățile de procesare a cărnii, sau abatoarele, nu sunt capabile să sacrifice suficient de repede volumul mare de oi.
”Sacrificarea crescută a oilor a venit într-un moment în care procesatorii nu sunt încă la capacitate maximă din cauza deficitului de forță de muncă”, a declarat Matt Dalgleish, cofondatorul companiei de consultanță agricolă Episode 3.
CITEȘTE ȘI Dubii privind autenticitatea și legalitatea caviarului provenit de la sturionii europeni. România, pe listăUn stoc neprelucrat de anul trecut a contribuit, de asemenea, la blocarea abatoarelor, a spus McGuire de la WAFarmers.
Ce înseamnă pentru prețuri
Australia este cel mai mare producător și exportator mondial de carne de oaie, iar oferta excesivă a exercitat o presiune de scădere a prețurilor cu ridicata la nivel mondial.
În ciuda scăderii prețurilor oilor, reducerea nu se reflectă încă în aceeași măsură în vânzările cu amănuntul, a menționat McGuire.
Woolworths Group, un important lanț de supermarketuri australian, a anunțat că va reduce prețurile produselor din carne de miel cu 20%.
Australia a exportat o cantitate record de carne de oaie în octombrie ”deci carnea începe să se miște, este doar un mare restanță de eliminat”, a spus McGuire. El se așteaptă ca prețurile să scadă în continuare pentru consumatori, atât în Australia, cât și din străinătate.