„Der Standard”, despre veto-ul pentru aderarea României la Schengen: „Nebunia celor de la putere. Abordarea Austriei arată o lipsă totală de obiective”

„Der Standard”, despre veto-ul pentru aderarea României la Schengen: „Nebunia celor de la putere. Abordarea Austriei arată o lipsă totală de obiective”
scris 13 dec 2022

Abordarea partidului conservator al cancelarului Karl Nehammer și al ministrului de interne Gerhard Karner, care s-au opus intrării României în Schengen, este nu numai lipsită de scrupule, ci și de rațiune, arată jurnalistul Eric Frey într-un comentariu extrem de dur publicat în cotdianul „Der Standard”, una dintre cele patru mari publicații ale Austriei.

Jurnalistul arată că strategia conservatorilor este neinspirată și prost argumentată atât în plan intern, cât și în cadrul dialogului din UE. Dacă Viena reproșează că spațiul Schengen este nefuncțional, de ce a fost de acord cu intrarea Croației? Dacă cei mai mulți refugiați vin de fapt prin Ungaria, țară membră Schengen, de ce premierul autoritar de la Budapesta este curtat, în loc să fie pedepsit? Dacă vrei să oprești ascensiunea unui partid populist și extremist precum Partidul Libertății, de ce să îi folosești, în mod stângaci, aceleași idei antieuropene, în loc să fi dialogat și negociat cu partenerii din UE? - se întreabă jurnalistul. El conchide că partidul OeVP este de mai mult timp într-o scădere de popularitate care se explică, de fapt, în opinia lui, prin lipsa de leadership și de viziune a celor care îl conduc, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Orban ironizează Parlamentul European pentru scandalul de corupție CITEȘTE ȘI FOTO Orban ironizează Parlamentul European pentru scandalul de corupție

Redăm integral comentariul publicat de Eric Frey în „Der Standard”

„Veto-urile statelor membre au o tradiție în Uniunea Europeană. Atât timp cât în UE există domenii de politică în care este necesară unanimitatea, statele individuale vor încerca ocazional să folosească această tactică pentru a-și impune interesele. Declarațiile ministrului de interne Gerhard Karner și ale prietenilor săi din ÖVP nu dezvăluie, însă, niciun obiectiv.

Efortul individual al Austriei împotriva aderării României la spațiul Schengen - Olanda a vrut doar să împiedice Bulgaria atunci când și-a făcut numărul său - este totuși unic. Dacă un guvern are de gând să șantajeze restul statelor Uniunii și să provoace mânia acestora, atunci ar trebui cel puțin să știe care este obiectivul său și să le semnaleze celorlalte state cum își pot cumpăra acordul.

APROAPE NICIUN REFUGIAT PRIN ROMÂNIA

Cu toate acestea, declarațiile ministrului de interne Gerhard Karner și ale prietenilor săi din ÖVP nu dezvăluie niciun obiectiv. Da, Austria este nemulțumită de politica de azil a UE și are motive întemeiate pentru aceasta. Dar nimeni nu poate explica ce legătură are recenta avalanșă de cereri de azil cu Schengen sau chiar cu România. Aproape niciun refugiat nu ajunge în Austria prin această țară. Dacă Karner explică în mod nebulos că nu este momentul potrivit pentru extinderea Schengen, atunci de ce a fost de acord cu aderarea Croației?

Guvernul declară că sistemul european de azil este un eșec și poate că are dreptate, dar nu face nicio cerere concretă către Comisia Europeană. Faptul că o protecție mai puternică a frontierelor externe este un pilon central al sistemului Schengen este ignorat cu strășnicie la Viena. Singura măsură de reformă care ar ușura rapid situația Austriei, și anume repartizarea solicitanților de azil în cadrul Uniunii, este respinsă cu vehemență.

UNGARIA DĂ DRUMUL LA REFUGIAȚI

Mai rău, țara care îi primește pe refugiați și care promovează astfel "turismul de azil" de care se plânge cu voce tare ÖVP este Ungaria. Dar, spre deosebire de guvernul proeuropean de la București, premierul autoritar al Ungariei, Viktor Orbán, nu este pedepsit de cancelarul Karl Nehammer, ci curtat, fără ca asta să dea roade.

Faptul că liderul SPÖ, Pamela Rendi-Wagner, este alături de ÖVP în acest caz, riscând o ruptură cu primarul Vienei, Michael Ludwig, și alți prieteni de partid, nu îmbunătățește situația.

De ce să întorci restul Europei împotriva ei înseși, să îngreunezi viața numeroaselor companii mari și mici care își câștigă banii în România și să risipești un capital politic important în UE - degeaba? Nici măcar argumentul viitoarelor alegeri regionale din Austria Inferioară nu se poate aplica: niciun alegător din Krems sau Zwettl nu va recompensa ÖVP pentru că a îngreunat deplasarea asistentelor medicale din România și a condamnat camioanele la timpi de așteptare mai lungi la graniță.

ABORDARE LIPSITĂ DE SCRUPULE ȘI DE METODĂ

În această privință, veto-ul Schengen este simptomatic pentru un partid care, sub conducerea lui Sebastian Kurz (fostul cancelar, care a demisionat în urma unui scandal de corupție - n.r.), a procedat fără scrupule, dar mai ales metodic și care astăzi este fericit renunțe la rațiune, precum și la moralitate. Iar Karner, elegantul soldățel de plumb din Texingtal, este figura simbolică perfectă pentru politicile lor patetice, care, pe bună dreptate, sunt apreciate doar de o cincime din electorat.

Da, ÖVP și SPÖ trebuie să se gândească urgent la modul în care pot opri actuala ascensiune a FPÖ - în propriul interes și în interesul țării. Dar nu vor reuși cu o astfel de tentativă brută de a urma cursul antieuropean al albaștrilor (culoarea partidului extremist FPOe - n.r.)”.

viewscnt
Afla mai multe despre
schengen
der standard