Bulgaria se apropie de intrarea în zona euro

Bulgaria se apropie de intrarea în zona euro
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 10:09

Ministerul bulgar de Finanțe se așteaptă ca țara să îndeplinească până la finalul anului criteriul privind inflația cerut pentru intrarea în zona euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

După îndeplinirea acestui obiectiv, Bulgaria intenționează să solicite oficial Comisiei Europene (CE) și Băncii Centrale Europene (BCE) pregătirea unui raport extraordinar de convergență, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanțe, informează Novinite.

evoMAG se extinde în Grecia CITEȘTE ȘI evoMAG se extinde în Grecia

Vicepremierul și ministrul de Finanțe Ludmila Petkova s-a întâlnit la Luxemburg cu Pierre Gramegna, director general al Mecanismului european de stabilitate (ESM), iar în timpul discuțiilor oficialul ESM și-a exprimat optimismul, declarând: "Împreună vom deschide calea către intrarea în zona euro", scrie Agerpres.

Petkova a prezentat o actualizare a pregătirilor tehnice ale Bulgariei pentru adoptarea euro, scoțând în evidență actuala situație macroeconomică și financiară a țării.

Bulgaria are ca obiectiv să îndeplinească până la finalul anului criteriul privind inflația, deschizând calea pentru ca CE și BCE să pregătească necesarul raport de convergență. Gramegna a atras atenția asupra măsurilor procedurale și a angajamentului pentru a furniza sprijin și expertiză până la aderarea Bulgariei, subliniind importanța acestui proiect cheie pentru consolidarea Europei.

Mecanismul european de stabilitate, înființat de statele membre ale zonei euro ca răspuns la criza datoriilor din 2012, este o instituția financiară independentă. După adoptarea euro, Bulgaria va deveni acționar al ESM, a informat Ministerul de Finanțe.

Deși Bulgaria și Croația s-au alăturat simultan mecanismului ERM-2 (anticamera euro) în iulie 2020, Croația a reușit să adere la euro la 1 ianuarie 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
euro