Autoritățile poloneze lucrează la simplificarea înțelegerilor privind creditele în franci elvețieni

Autoritățile poloneze lucrează la simplificarea înțelegerilor privind creditele în franci elvețieni
Profit.ro
Profit.ro
scris miercuri, 08:29

Ministerul Justiției din Polonia a anunțat că lucrează la simplificarea procedurilor pentru deblocarea activității tribunalelor în zecile de mii de cazuri care implică creditele în franci elvețieni și vrea să ajungă la un format de acord extrajudiciar standard, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Băncile poloneze au convertit mii de credite ipotecare în valută în credite în zloți prin înțelegeri cu clienții pentru a reduce riscurile. O decizie istorică a CJUE din 2019 a deschis calea pentru anularea contractelor care conțin prevederi incorecte și de atunci încoace industria bancară poloneză a pus deoparte provizioane pentru pierderi de peste 37 de miliarde de zloți, scrie Agerpres.

Ungaria va renunța la plafonarea prețurilor produselor alimentare CITEȘTE ȘI Ungaria va renunța la plafonarea prețurilor produselor alimentare

Mulți deținători de credite ipotecare au dat în judecată băncile, iar acestea au început să prezinte clienților oferte de înțelegere pentru a găsi soluții în afara tribunalelor.

În prezent sunt în tribunale aproape 190.000 de astfel de cazuri, în timp ce s-au dat deja soluții în afara tribunalelor pentru 94.000 de cazuri, a explicat un reprezentat al Ministerul Justiției din Polonia. Instituția cooperează cu autoritățile de reglementare financiară, cu protecția consumatorului, Ministerul de Finanțe, băncile și organizațiile consumatorilor pentru a se stabili un acord standardizat.

"Proiectul include de asemenea o cale specială pentru aprobarea în tribunal a înțelegerilor care implică creditele în franci elvețieni", a explicat Aneta Wiewiorowska-Domagalska, responsabil pentru creditele în valută în cadrul Ministerul Justiției.

Asociația Bancară poloneză a salutat inițiativa.

"Încă nu știm detaliile, demersurile sunt abia la început, vom lucra la acest caz pentru înțelegeri în cazul creditelor în franci elvețieni", a afirmat șeful Asociației, Tadeusz Bialek.

Pe lângă aceste înțelegeri, autoritățile lucrează la simplificarea și digitalizarea cazurilor din tribunal care implică creditele în franci elvețieni. De asemenea, judecătorii vor fi pregătiți pentru aplicarea reglementărilor UE în astfel de cazuri.

În ultimii ani Varșovia a încercat să reglementeze înțelegerile privind creditele în franci elvețieni, dar niciuna din soluțiile propuse nu a rezolvat problema.

viewscnt
Afla mai multe despre
franci elvețieni
polonia