Comisia Europeană a adoptat, marți, strategia comună privind Balcanii de Vest, declarându-și sprijinul material și moral pentru primirea în Uniunea Europeană a țărilor din regiune, începând cu Serbia și Muntenegru, care ar putea intra în blocul comunitar în 2025.
“Pentru a îndeplini criteriile de aderare la UE și în propriul interes, țările din Balcanii de Vest trebuie să pună în aplicare reforme de amploare în domenii esențiale. Statul de drept, drepturile fundamentale și guvernanța trebuie consolidate în mod semnificativ. Reformele judiciare, lupta împotriva corupției și a criminalității organizate și reforma administrației publice trebuie să producă rezultate concrete, iar funcționarea instituțiilor democratice trebuie consolidată în mod riguros. Reformele economice trebuie continuate cu hotărâre pentru a aborda deficiențele structurale, competitivitatea scăzută și ratele ridicate ale șomajului”, arată Comisia într-un comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În cadrul strategiei adoptate astăzi, Executivul de la Bruxelles a prezentat șase inițiative privind acțiunile pe care le va adopta în următorii ani, printre care sprijinirea statutului de drept în cele șase țări din regiune, consoliarea cooperării în materie de securitate și migrație prin intermediul echipelor comune de anchetă și al poliției de frontieră și gărzii de coastă, extinderea uniunii energetice a UE pentru a cuprinde și Balcanii de Vest și reducerea tarifelor de roaming și dezvoltarea rețelelor de comunicații în bandă largă în regiune.
Strategia subliniază, de asemenea, faptul că UE trebuie să fie pregătită pentru a primi noi membri, de îndată ce aceștia vor îndeplini criteriile, potrivit documentului citat.
"Comisia Europeană va avea o atitudine riguroasă, dar corectă. Mesajul pe care îl voi transmite în cadrul vizitei pe care o voi efectua în fiecare țară din Balcanii de Vest la sfârșitul acestei luni va fi clar: continuați procesul de reformă, iar noi vom continua să vă sprijinim pentru concretizarea viitorului vostru european", a declarat președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker.
Totodată, strategia prezentată de Comisie trasează etapele pe care trebuie să le parcurgă Muntenegru și Serbia pentru a-și finaliza procesul de aderare în perspectiva aderării în 2025, termen avansat recent și de Comisarul UE pentru extindere, Johhanes Hahn.
CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași vrea să își deschidă reprezentanțe în Ucraina și Republica MoldovaPotrivit Comisiei, Albania și fosta Republică iugoslavă a Macedoniei fac progrese semnificative pe calea către UE, iar Comisia este pregătită să formuleze recomandări privind deschiderea negocierilor de aderare, pe baza condițiilor îndeplinite.
În plus, Comisia a anunțat că va începe să pregătească un aviz privind cererea de aderare a Bosniei și Herțegovinei după ce va primi răspunsuri detaliate și complete la chestionarul trimis, iar Kosovo “are ocazia de a realiza progrese susținute prin punerea în aplicare a Acordului de stabilizare și de asociere și de a avansa pe calea către UE de îndată ce circumstanțele obiective vor permite acest lucru”.
În ceea ce privește sprijinul material, a fost propusă majorarea treptată a finanțării acordate în regiune prin intermediul Instrumentului de asistență pentru preaderare (IPA) până în 2020, în măsura în care realocările în cadrul pachetului financiar existent permit acest lucru. Numai în 2018, se prevede deja asistență pentru preaderare pentru Balcanii de Vest în valoare de 1,07 miliarde EUR, pe lângă cele aproape 9 miliarde EUR din perioada 2007-2017, notează Comisia.