Plecarea băncilor europene din Rusia va afecta atât companiile occidentale, cât și pe cele rusești

Plecarea băncilor europene din Rusia va afecta atât companiile occidentale, cât și pe cele rusești
Profit.ro
Profit.ro
scris marţi, 15:47

Băncile europene care părăsesc Rusia vor produce pagube atât companiilor occidentale, cât și celor rusești, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că multe afaceri occidentale încă operează și folosesc servicii bancare în Rusia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În timp ce majoritatea băncilor rusești sunt afectate de sancțiunile occidentale impuse după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, băncile străine, inclusiv grupul austriac Raiffeisen Bank International și cel italian UniCredit, au devenit poduri financiare cheie cu Occidentul, acestea majorându-și profiturile în tot acest timp, scrie Agerpres.

Motivul surprinzător pentru care Grecia introduce săptămâna de lucru de 6 zile CITEȘTE ȘI Motivul surprinzător pentru care Grecia introduce săptămâna de lucru de 6 zile

"Ele efectuează funcții destul de importante, transferând fonduri, nu doar în interesul clienților acestor bănci, ci și al clienților străini", le-a spus Peskov jurnaliștilor.

Autoritatea de supervizare a BCE a cerut tuturor băncilor cu expunere semnificativă la Rusia să-și accelereze eforturile de eliminare a riscurilor, stabilind o foaie de parcurs clară pentru reducerea activității și ieșirea de pe piața rusă.

În special activitățile Raiffeisen sunt analizate, ținând cont de profiturile ridicate obținute în Rusia și de legăturile cu Moscova. Banca a fost avertizată în scris de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi blocat, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

"Nu uitați că multe afaceri occidentale lucrează în economia Rusiei, ele continuă să lucreze aici. Ele au investiții masive, de miliarde, și nu au părăsit această piață, sunt în continuare prezente. Deci, ele utilizează servicii bancare. Dacă acestea se opresc, firmele vor fi tot atât de afectate ca și companiile noastre", a spus Peskov.

Din februarie 2022, aproximativ 1.000 de companii au ieșit de pe piața rusă, un exod care a costat firmele străine peste 107 miliarde de dolari în deprecieri de active și pierderi de venituri, conform unei analize Reuters. Alte multinaționale, cum ar fi Mondelez International, PepsiCo, Auchan, Nestle și Unilever, și-au menținut prezența în Rusia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
banci