Sevilla vrea să oprească alimentarea cu apă pentru 5.000 de apartamente închiriate ilegal turiștilor

Sevilla vrea să oprească alimentarea cu apă pentru 5.000 de apartamente închiriate ilegal turiștilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2024

Plângerile locuitorilor cu privire la problemele cauzate de turismul de masă au crescut vertiginos în acest an, pe fondul numărului record de vizitatori, iar politicienii încearcă să ia unele măsuri, scrie El Pais.

Primăria din Sevilla va întrerupe alimentarea cu apă a aproximativ 5.000 de apartamente turistice care funcționează în orașul spaniol fără licență sau care nu respectă reglementările în vigoare, potrivit estimărilor municipale, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO România pregătește de lansare prima locomotivă electrică modernizată cu fonduri prin PNRR. Alte 54 de locomotive sunt în așteptare CITEȘTE ȘI FOTO România pregătește de lansare prima locomotivă electrică modernizată cu fonduri prin PNRR. Alte 54 de locomotive sunt în așteptare
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Administrația locală dorește să stopeze astfel creșterea numărului de apartamente de vacanță ilegale pe fondul protestelor tot mai insistente ale localnicilor.

„Aceste 5.000 de locuințe neregulamentare le includ pe cele înregistrate în registrul municipal și care nu respectă obligația de a fi la parter sau la primul etaj, sau anumite condiții de proiectare, precum și locuințele care nu sunt înregistrate, dar funcționează pe piață”, au declarat pentru El Pais surse din cadrul Departamentului de Planificare Urbană din Sevilla.

Opoziția a susținut că măsura este o manevră de imagine, subliniind că Consiliul Local – condus de un guvern minoritar al Partidului Popular (PP) conservator – a refuzat un plan de a sista eliberarea de noi licențe care permit utilizarea locuințelor în scopuri turistice.

Criticii mai acuză că guvernul local își propune să inspecteze doar 10 apartamente turistice nereglementate în fiecare săptămână. Dacă acest ritm nu va crește cu noi inspectori, va fi nevoie de aproape un deceniu pentru a verifica toate cele 5.000 de locuințe.

O destinație turistică majoră
Sevilla este capitala regiunii spaniole Andaluzia, care are cel mai mare număr de chirii turistice din întreaga Europă: 117.000 de locuințe și 620.000 de camere. Dar localnicii au devenit în timp tot mai nemulțumiți de această situație.

Plângerile locuitorilor cu privire la problemele cauzate de turismul de masă au crescut vertiginos în acest an, pe fondul numărului record de vizitatori, iar politicienii încearcă să ia unele măsuri.

Primarul din Sevilla, José Luis Sanz, a lăudat luni planul.

HARTĂ Metrorex anunță devierea traficului rutier în zona 1 Mai pentru lucrări la M6 CITEȘTE ȘI HARTĂ Metrorex anunță devierea traficului rutier în zona 1 Mai pentru lucrări la M6

„Vom acționa cu toleranță zero față de apartamentele turistice care funcționează neregulamentar. Vom avea mai mult control și mai multă fermitate în sancțiuni pentru a pune capăt prezenței apartamentelor (turistice) ilegale în Sevilla, după ani de zile în care am privit în altă parte”, a spus el.

Consiliul municipal a subliniat că prioritatea este de a aborda problema în centrul orașului Sevilla și în cartierul Triana, cele două centre turistice afectate puternic de creșterea numărului de locuințe turistice.

Localnicii sunt nemulțumiți

Inițiativa cetățenilor din Sevilla – o platformă care luptă împotriva turismului de masă în capitala andaluză – a avertizat că planul nu abordează cauzele profunde ale problemei.

„Cu 10 autorizații verificate pe săptămână, de câți ani va fi nevoie pentru a eradica locuințele ilegale? Miezul problemei nu mai stă în apartamentele ilegale sau legale: întregul oraș și opoziția politică solicită un moratoriu privind eliberarea licențelor. Și până când (Consiliul Local) nu ia această măsură, orice altceva este doar o perdea de fum pentru a acoperi problema”, a declarat David López, purtătorul de cuvânt al inițiativei, pentru El Pais.

De asemenea, opoziția a pus la îndoială legalitatea întreruperii alimentării cu apă a unui apartament turistic cu un contract legal valabil și cu facturile plătite la timp.

ULTIMA ORĂ Economiștii încep să revizuiască prognozele de creștere economică pentru acest an, după datele slabe de la Statistică CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Economiștii încep să revizuiască prognozele de creștere economică pentru acest an, după datele slabe de la Statistică

Înainte de a avansa acest plan, primarul Sanz a încercat să treacă o propunere de limitare a numărului de locuințe turistice. Dar opoziția a votat împotriva acesteia, argumentând că nu merge suficient de departe.

Consiliul Local vrea să limiteze cazarea turistică la 10% din numărul total de locuințe disponibile, ceea ce ar opri creșterea închirierilor de vacanță în centrul istoric deja copleșit și în Triana. Autoritățile vor să permită însă închirierile turistice în restul orașului.

În ianuarie anul trecut, guvernul regional al Andaluziei a aprobat un decret de reglementare a celor 117.000 de locuințe din regiune, lăsând la latitudinea consiliilor locale limitarea sau interzicerea apartamentelor turistice. În Sevilia există 9.384 de astfel de apartamente turistice.

viewscnt
Afla mai multe despre
sevilla
turisti
apa