Pașaportul românesc rămâne printre cele mai puternice 20 din lume, oferind acces fără viză la 174 de destinații de călătorie.
Potrivit indexului Henley Passport (HPI) pe 2022, actualizat acum, România deține al 16-lea cel mai puternic pașaport din lume, la egalitate cu Chile și Monaco.
Comparativ cu ediția de anul trecut, pașaportul românesc și-a păstrat atât poziția ocupată în clasamentul global, cât și numărul țărilor și jurisdicțiilor în care posesorii acestuia pot călători fără viză.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe primul loc în topul global din acest an se află Japonia, cu acces fără viză la un număr record de 193 destinații, urmată de Singapore și Coreea de Sud (câte 192 de destinații).
Posesorii de pașapoarte cu cel mai mare acces la nivel global sunt însă cei mai restricționați și mai reticenți în a se bucura de libertatea de călătorie în prezent, potrivit indexului realizat de firma britanică de consultanță Henley & Partners.
Cererea internațională de pasageri în regiunea Asia-Pacific a atins doar 17% din nivelurile înregistrate înaintea pandemiei Covid-19, conform celor mai recente statistici ale IATA, după ce a oscilat sub 10% în cea mai mare parte a ultimilor doi ani.
“Această cifră este cu mult în urma tendinței globale, unde piețele din Europa și America de Nord și-au revenit la aproximativ 60% din nivelurile de mobilitate a călătoriilor de dinaintea crizei”, arată Henley & Partners.
Următoarele trei poziții în indexul Henley Passport sunt ocupate de Coreea de Sud și Germania (câte 190 de destinații), Finlanda, Italia, Luxemburg și Spania (câte 189 de destinații) și Austria, Danemarca, Olanda și Suedia (câte 188 de destinații).
Franța, Irlanda, Portugalia și Marea Britanie își împart locul 6, cu câte 187 de destinații, urmate de Belgia, Noua Zeelandă, Norvegia, Elveția și SUA, cu acces fără viză la 186 de destinații din întreaga lume.
Atât Regatul Unit, cât și SUA au coborât o poziție în clasament.
Rusia a urcat două poziții în top, de pe locul 52 pe locul 50, cu acces teoretic la 119 de destinații, însă războiul din Ucraina limitează drastic numărul destinațiilor de călătorie.
“Posesorii de pașapoarte rusești sunt mai izolați de restul lumii ca niciodată, deoarece sancțiunile, interdicțiile de călătorie și închiderea spațiului aerian îi limitează pe cetățenii ruși să acceseze toate destinațiile din Asia și Orientul Mijlociu, cu excepția câtorva destinații (...) din cauza închiderii spațiului aerian în țările membre ale UE, Australia, Canada, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, SUA și Regatul Unit, cetățenilor ruși le este efectiv interzis să călătorească în cea mai mare parte a lumii dezvoltate, cu excepțiile semnificative Istanbul și Dubai, care au devenit puncte de atracție”, potrivit Henley & Partners.
Indexul Henley Passport se bazează pe date furnizate în exclusivitate de Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene (IATA) și analizează pașapoartele din 199 de țări.