Hotelierii români, supărați pe Airbnb. Călin Ile, președintele FIHR: "Nu sunt reglementați. Trebuie să intre și să joace și ei după niște reguli, pentru siguranța clienților, nu de fiscalitate".

Hotelierii români, supărați pe Airbnb. Călin Ile, președintele FIHR: "Nu sunt reglementați. Trebuie să intre și să joace și ei după niște reguli, pentru siguranța clienților, nu de fiscalitate".
scris 22 aug 2021

Compania Airbnb trebuie să activeze în România după niște reguli clare de funcționare, care în prezent nu există, este de părere președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.

"Airbnb nu este încă reglementat, din păcate, în România. Noi avem o discuție prin intermediul HOTREC (patronatul european al HoReCa, n.r.), din care face parte federația pe care o conduc, și încercăm să luăm din bunele practici pe care alte orașe au reușit să le implementeze și să ajungă la o relație corectă între sharing economy și industria hotelieră. Vorbim de circa 12.000 de camere de calitate la hoteluri în București și uneori ajungem la circa 8.000 de camere în AirBnb. Sigur, gradul de ocupare diferă, perioada în care se vând diferă, nu putem spune că e un competitor, dar Airbnb trebuie să intre și să joace și ei după niște reguli. La ora asta nu există aceste reguli clare pentru Airbnb", a declarat Ile, pentru Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Președintele FIHR a adăugat că regulile pe care trebuie să le respecte Airbnb țin mai degrabă de siguranța clienților, nu de creșterea fiscalității.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Airbnb aduce și lucruri bune, ne-a făcut pe noi să mergem în zona de lifestyle, de design, ne-a făcut să diversificăm. Ceea ce cerem noi e să jucăm după aceleași reguli, și s-a văzut că lucrul acesta e posibil în foarte multe capitale. De exemplu, în Paris nu poți avea mai mult de cinci camere în Airbnb, nu poți să închiriezi mai mult de un număr de zile pe an, pentru că în acel moment treci la business legal. Și vom lua exemplu de la ei ca să vedem ce se va putea implementa în România. Până la urmă e și o măsură de siguranță ca în Airbnb să existe o oarecare clarificare, nu neapărat în spiritul fiscalității mai mari, ci în spiritul de control, de urmărire și de siguranță", a precizat Călin Ile.

Liderul organizației patronale a apreciat că industria hotelieră din București va reveni în 2024 la nivelul de venituri generate în anul 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbnb
calin ile
hotelieri
federatia industriei hoteliere