FPIOR: Dezvoltarea de parcuri tematice și de agrement pe Litoral ar contribui major la extinderea sezonului estival

FPIOR: Dezvoltarea de parcuri tematice și de agrement pe Litoral ar contribui major la extinderea sezonului estival
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mai 2024

Dezvoltarea unor parcuri tematice și de agrement de amploare pe Litoral ar contribui major la extinderea sezonului estival și la creșterea rapidă a atractivității destinației și a numărului de turiști români și străini, este de părere Corina Martin, secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) și președinta de onoare a Asociației Patronale Resto Constanța.

"Știm cu toții că dezvoltarea unor Parcuri tematice și de agrement de amploare pe Litoral ar contribui major la extinderea sezonului și la creșterea rapidă a atractivității destinației și a numărului de turiști români și străini atrași. De foarte mulți ani, am exprimat public, personal și nu numai, că o asemenea soluție ar atrage efecte majore și imediate în acest sens. De aceea, salutăm propunerea premierului României, Marcel Ciolacu - exprimată în cadrul întâlnirii de ieri (11 mai 2024, n.r.) - de a analiza posibilitatea ca statul să investească un buget orientativ de 30 - 50 milioane euro pentru a construi un asemenea Parc tematic major pe Litoral, ce ar putea ajunge apoi în administrarea și operarea unei companii private specializate. Impactul și efectele pozitive pe care o asemenea investiție le va aduce Destinației Litoral și turismului romanesc sunt majore și ar ridica, în timp foarte scurt, imaginea și atractivitatea litoralului românesc", a afirmat Martin.

Urmărește-ne și pe Google News
Munții Apuseni, din nou în topul CNN CITEȘTE ȘI Munții Apuseni, din nou în topul CNN

Potrivit acesteia, una dintre problemele majore cu care patronatele din turism se confruntă, în ceea ce privește Litoralul, se referă la slaba administrare a plajelor, derulată de Administrația Națională "Apele Române", un "management defectuos, ce ne-a generat și în continuare aduce prejudicii actului turistic prestat și ofertat de hotelieri și de operatorii HoReCa", scrie Agerpres.

De asemenea, reprezentanta FPIOR amintește de politica fiscală cu constrângeri și care "apasă pe umerii operatorilor din industria ospitalității din România", precum și de bugetul național de promovare turistică "mult prea mic de care dispune, în fiecare an, Ministerul public pentru a promova Destinația România, în comparație cu bugetele cu mult mai mari pe care le cheltuie destinațiile vecine și concurente".

O altă problemă vizează imposibilitatea de a utiliza lacurile din Constanța și Mamaia în scop turistic, din cauza disputei legate de drepturile de proprietate și administrare, între autoritățile locale și Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA).

În plus, Corina Martin apreciază necesitatea racordării deciziei de începere a anului școlar și de programare a vacanțelor în corelare cu nevoile și prioritățile de operare în unele destinații turistice sezoniere, dar și nevoia realizării unei Strategii naționale de promovare a Turismului, sub cupola unei Organizații de Management al Destinației România, în parteneriat public-privat.

Aceasta reclamă, totodată, absența unor investiții mari, care să fie susținute și încurajate de instituțiile statului, pentru agrement și distracție pe Litoral.

viewscnt
Afla mai multe despre
litoral
corina martin
fpior