După Capitala Europeană a Culturii, județul Timiș și întreg Banatul ar putea deveni Regiune Gastronomică Europeană. Anunțul a fost făcut de Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, relatează Opinia Timișoarei.
„Dorim să ne depunem candidatura pentru ca în 2027, Timișul și Banatul să devină Capitala Gastronomică Europeană”, a declarat Alin Nica.
În anul 2019, județul Sibiu a purtat titlul de Regiune Gastronomică Europeană.
Programul Regiune Gastronomică Europeană este o platformă creată de Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism (IGCAT), o entitate formată din specialiști din domeniu (nu are nicio legătură cu Uniunea Europeană).
Scopul programului este acela de a pune în valoare identitatea culturală și gastronomică a fiecărei regiuni (și de a conștientiza valoarea acestui patrimoniu), de a susține obiceiurile care stau la baza hrănitului sănătos, de a pune împreună ruralul cu urbanul, totodată de a încuraja practicile de sustenabilitate, educația și de a stimula inovația și creativitatea în bucătărie (plecând de la tradițiile zonei, cu rădăcini în istorie).