ANAT: Retragerea licențelor agențiilor care nu aveau poliță de asigurare protejează turiștii

ANAT: Retragerea licențelor agențiilor care nu aveau poliță de asigurare protejează turiștii
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 5 oct 2016

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) apreciază că decizia Autorității Naționale pentru Turism (ANT) de retragere a licențelor deținute de agenții de turism care nu aveau poliță de asigurare în caz de insolvabilitate, insolvență sau faliment, anunțată ieri în premieră de Profit.ro, întărește disciplina privind comercializarea pachetelor turistice și protejează persoanele fizice și juridice care contractează pachete turistice.

În lista  ANT nu se află numai agenții de turism care funcționau fără să dețină o poliță de asigurare valabilă, spun reprezentanții ANAT. Pentru o mare parte din cele care figurează în listă, licența a fost radiată la cerere, în acest an, pentru că și-au oprit activitatea sau și-au schimbat sediul în ultimii șase ani.

Urmărește-ne și pe Google News

În evidențele ANT există în prezent peste 1.800 de agenții de turism active, care respectă principalele condiții de funcționare: dețin o poliță de asigurare valabilă, licență emisă de ANT și brevet de turism pentru manager. Lista agențiilor de turism care funcționează legal se află pe pagina de internet a ANT.

"ANAT susține ANT în acțiunile de eliminare din piață a companiilor care nu respectă legea și care reprezintă un pericol pentru toți cei care le cumpără pachetele turistice. După măsura luată de ANT știm dimensiunea pieței: 1.854 de agenții de turism funcționează legal. Acțiunea ANT este prima etapă din suita de măsuri pe care instituția le va lua pentru ca banii turiștilor să fie în totalitate asigurați. Urmează o serie de acte normative în acest sens, în conformitate cu directivele europene referitoare la asigurarea pachetelor de călătorie. Totul în favoarea turistului și pentru turist!", a declarat Alin Burcea, președinte ANAT.

EXCLUSIV Christian Tour vrea daune de 1 milion euro de la ANT pentru că i-a afectat imaginea. Reacția ANT CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Christian Tour vrea daune de 1 milion euro de la ANT pentru că i-a afectat imaginea. Reacția ANT

ANAT îndeamnă turiștii să efectueze constant o verificare a agenției de turism de la care intenționează să cumpere un pachet turistic, căutând pe pagina de internet a acesteia sau la sediu existența poliței aflate în termenul de valabilitate, a licenței de funcționare și a brevetului de turism al managerului, precum și pe pagina de internet a Autorității. Prin decizia Consiliului Director, odată cu schimbarea paginii de internet a asociației, polița de asigurare va fi postată și pe www.anat.ro. În sprijinul agențiilor membre care își reînnoiesc polița, ANAT va urmări actualizarea informațiilor și pe site-ul ANT.

ANAT este asociația patronală a agențiilor de turism din România, cărora le reprezintă interesele profesionale la nivel național, european și internațional. Asociația are ca membri activi 500 de agenții de turism, cele mai importante din țară, care cumulează peste 85% din vânzările pachetelor de turism și călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual și au împreună peste 4.600 de angajați.

Industria turismului în România are peste 120.000 de angajați  și contribuie la economia națională cu aproape 2% din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
anat
ant
licente