EXCLUSIV Marea curățenie: Aproape jumătate dintre agențiile de turism din România și-au pierdut licența într-o singură zi

EXCLUSIV Marea curățenie: Aproape jumătate dintre agențiile de turism din România și-au pierdut licența într-o singură zi
scris 4 oct 2016

Cel mai greu an pentru agențiile de turism din România încă nu s-a încheiat: după atentatele care le-au afectat activitatea, după Consiliul Concurenței, care le anchetează pe cele mai mari dintre ele, și după insolvențele Mareea și Genius, acum aproape jumătate dintre agențiile din toată țară își pierd licența de funcționare în urma celei mai ample acțiuni de curățare a turismului românesc din ultimii 25 de ani.

Autoritatea Națională pentru Turism a retras, în vederea radierii din oficiu, licențele agențiilor de turism care nu au putut prezentat polița valabilă de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere și/sau a sumelor achitate de turiști pentru achiziționarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilității sau a falimentului agenției de turism.

Urmărește-ne și pe Google News

"Este vorba de 1.300 de agenții cărora le-a fost retrasă sau radiată licența de funcționare. În momentul acesta, mai sunt licențiate 1.700 de agenții de turism. Le-am retras licența celor care nu mai aveau polițe", a declarat pentru Profit.ro George Borună, directorul general al Direcției Generale de Control și Autorizare din cadrul Autorității Naționale pentru Turism (ANT).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Lista agențiilor de turism care nu au făcut dovada deținerii poliței valabile de asigurare este disponibilă pe www.turism.gov.ro, la secțiunea "autorizare turism".

Direcția Generală Control și Autorizare Turism din cadrul Autorității Naționale pentru Turism a notificat pentru a doua oară toate firmele care nu au prezentat dovada poliței de asigurare valabile, prin scrisoare personalizată recomandată și prin publicarea (la aceeași dată) a conținutului notificării și a listei agențiilor de turism notificate.

Hotelierii: Dacă numărul de turiști crește în ritmul ultimilor ani, în curând, nu vor mai avea loc în hoteluri CITEȘTE ȘI Hotelierii: Dacă numărul de turiști crește în ritmul ultimilor ani, în curând, nu vor mai avea loc în hoteluri

Pentru ca o agenție de turism să poată funcționa legal, are nevoie, printre altele, de o poliță de asigurare valabilă, care trebuie înnoită în fiecare an. Din păcate pentru turiști, mai mult de jumătate dintre agențiile din România nu prezentaseră în primăvară dovada acestei polițe, iar cele care nu o aveau funcționau ilegal. Fără asigurare, turiștii riscă să rămână fără banii plătiți pe vacanță, în cazul în care agenția este închisă.

Până la acțiunea ANT, în România erau 3.018 licențe teoretic valabile, acordate după 2010 de autoritățile din turism agențiilor. Dintre acestea, 1.533 de agenții nu făcuseră încă dovada că dețin o poliță de asigurare în luna mai, după cum a declarat atunci pentru Profit.ro George Borună.

Pentru a putea să funcționeze, agențiile de turism sunt obligate prin lege să dețină o poliță de asigurare în caz de faliment, care se eliberează pe o perioadă de un an și care trebuie reînnoită imediat ce expiră. Agențiile mai sunt obligate ca de fiecare dată când reînnoiesc polița, să trimită o copie la ANT, făcând astfel dovada că funcționează în continuare legal.

ANT le-a trimis în primăvară notificări agențiilor pe email - un "soft notice" postat și pe site-ul autorității. După acest demers au mai primit niște copii după polițe valabile, care au fost actualizate pe site, însă tot rămăseseră 1.553 de firme care încă erau suspecte din acest punct de vedere. ANT a revenit cu un "hard notice" - trimițându-le tuturor o hârtie oficială sub semnătură și sub ștampilă. "Asta înseamnă așa: «eu te-am notificat, și dacă în 15 zile nu mi-ai făcut dovada, din oficiu îți ridic licența»", a explicat atunci Borună.

Până ca statul să le verifice pe toate, multe dintre ele au funcționat ca niște bombe cu ceas și oricând s-ar fi putut întâmpla ca un turist care plătește o vacanță pentru la vară în Antalya sau la Saturn să rămână cu banii în soare. Și s-a și întâmplat așa în cazul Mareea și Genius.

viewscnt
Afla mai multe despre
agentii
turism
turisti
licente