Transformarea voucherelor de vacanță în indemnizații în bani de anul viitor, anunțată recent de ministrul Muncii, pune în avantaj angajații de la stat față de cei de la privat, iar banii nu se vor duce în turism, așa cum se dorea inițial, când agențiile și Guvernul au discutat despre aceste tichete, consideră Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
"Un dispreț total față de noi, cei din turism, care încercăm să susținem treaba asta, dar și față de ministrul Turismului, Mircea Dobre, care a spus că legea voucherelor merge înainte. În teorie, proiectul voucherelor pentru bugetari, poate fi aprobat, iar în acest caz vom avea vouchere pentru bugetari care intră în vigoare de la 1 iulie, iar de anul viitor vor fi scoase din uz. E o bătaie de joc", a spus Burcea joi, într-o conferință de presă.
Profit.ro a prezentat recent ordonanța pregătită de Guvern pentru vouchere de vacanță.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urmă cu două zile, însă, în Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a fost aprobată, modificarea Legii salarizării, prin care, începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă, obligatoriu, o indemnizaţie (nu un voucher) de vacanţă. Modalitatea de acordare se stabileşte prin hotărâre a Guvernului. Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat că, de anul viitor, contravaloarea voucherelor de vacanță va fi acordată în bani.
Burcea spune că ministrul Muncii sfidează, astfel, munca echipelor ANAT şi a guvernelor anterioare, care au stabilit sistemul voucherelor de vacanţă cu următoarele principii: susţinerea şi creşterea turismului intern (spre deosebire de primele de vacanţă, voucherele se consumă numai în România), protejarea stării de sănătate a angajaţilor (se reduc cheltuielile cu sănătatea, se măreşte productivitatea muncii) și reducerea evaziunii fiscale în domeniul turismului.
Efectele negative ale transformării voucherelor în indemnizaţii, sunt, în opinia ANAT, că banii nu se duc în turism și reapare evaziunea fiscală în turism. Această măsură creează discriminare între angajaţii din sistemul privat, care primesc vouchere de vacanţă, şi cei din sistemul public, care primesc indemnizaţii în bani.
Referitor la discuțiile potrivit cărora va fi verificat dacă banii primiți ca prime sunt folosiți pentru vacanțe, Burcea crede că este imposibil să fie verificate 1,2 milioane de deconturi. "Să nu vă imaginați cumva că oamenii ăia vor fi verificați. Deci, practic, toată gândirea noastră, că banii care se alocă pentru aceste vacanțe se vor duce în turism, se va alege praful de ea. Oamenii își iau banii și cu siguranță vor face cu ei cu totul altceva decât turism", mai spune acesta.
Vorbind de ceea ce tot a promis atât PSD, în campania electorală, cât și ministrul Turismului, Mircea Dobre, că de la 1 iulie vor fi acordate vouchere de vacanță, șeful ANAT se îndoiește că acest lucru se va întâmpla. "1,2 milioane de angajaţi în sistemul public sunt în situaţia să aştepte îndeplinirea unei promisiuni guvernamentale: acordarea de vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei/persoană. Este puţin probabil ca proiectul Ministerului Turismului să se aplice de la 1 iulie, pentru că a intrat în dezbatere publică abia pe 23 mai", a adăugat el.
Dacă actul normativ este aprobat până la 1 iulie, continuă Burcea, voucherele de vacanţă nu pot fi acordate decât după prima rectificare bugetară din acest an, programată pentru finalul lunii iulie-începutul lunii august. Nicio instituţie publică nu avea cum să îşi prevadă în buget o sumă pentru acordarea voucherelor de vacanţă anterior aprobării unui act normativ.
Primele de vacanță, acordate sub formă de vouchere, nu de bani, au fost solicitate de către agențiile de turism și hotelieri tuturor guvernelor din ultimii ani, iar PSD a promis că va realiza acest lucru.