Exploziile de marți din Bruxelles vor induce teamă printre persoanele care vor să călătorească în străinătate, inclusiv turiștii români, consideră reprezentanții agențiilor de turism consultați de Profit.ro, aceștia spunând, bazat pe experiența unor astfel de evenimente anterioare, că se așteaptă la o scădere a fluxului de turiști români în Europa cu 10-20% în următoarele două săptămâni.
Ținând seama că avionul este un mijloc important de transport pentru turism, în astfel de situații primul efect este că scade traficul aerian, deoarece este diminuată cererea pentru turism, consideră Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agenției Invitation Romania. "Lumea capătă un blocaj de decizie și nu se mai urcă în avion", adaugă Fodoreanu, care estimează că piețele europene vor resimți efectul în principal în următoarele două săptămâni.
Referitor la fluxul de români care pleacă peste graniță, Fodoreanu crede că numărul lor va scădea drastic în prima săptămână de după atentat, după care va reîncepe să ajungă la normal, dacă nu mai sunt înregistrate și alte atentate. "În primele zile, mulți turiști vor anula deplasările", afirmă el.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aceste evenimente nu au cum să influențeze în bine și este clar că vor afecta turismul, spune și Mircea Vladu, proprietarul agenției de turism Holiday Office. El amintește de atentatele de la Paris din noiembrie, când turismul a avut un recul în primele săptămâni. "Acum vor fi afectate călătoriile în toată Europa, pentru că lumea devine mai circumspectă. Probabil că va fi o scădere cu 10-15% a fluxului de turiști în următoarele două săptămâni", mai spune acesta.
Bruxelles-ul este, în principal, destinație de business pentru români, iar cei care călătoresc către această destinație sunt turiști de business sau parlamentari, iar pentru turiștii români această destinație nu este una foarte atrăgătoare, explică Remus Vișan, directorul general al Paravion, cea mai mare agenție de turism online din România și președintele interimar al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
El crede că turismul de business nu va fi afectat, indiferent dacă va fi vorba despre deplasări la Bruxelles. "Cum și eu mă duc la Istanbul, indiferent ce se întâmplă. Asta e, strâng din dinți și, odată la două săptămâni, merg acolo", afirmă el.
Vișan estimează însă un impact pentru fluxul de turiști în zona de proximitate a Bruxelles-ului, respectiv în mai multe țări din Europa de Vest. Fără legătură cu evenimentele de la Bruxelles, în perioada următoare agențiile vor "împinge" la vânzare pachetele pe chartere, pentru destinațiile de vară, așa că nu vor fi foarte afectate de o scădere a afacerilor.
Vișan vorbește totuși de scăderi de 15-20% ale fluxului de turiști români în Europa cel mult în următoarele două săptămâni, după care impactul psihologic va scădea. "Începem să ne obișnuim cu acest risc și ne programăm vacanțele sperând că nu ni se va întâmpla nouă așa ceva", completează președintele interimar al ANAT.
CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Explozii pe aeroportul din Bruxelles, urmate de alte explozii la metrou, lângă sediul CE. Fiica lui Rednic, aflată pe aeroport: Au fost focuri de armeDouă explozii au fost înregistrate, marți dimineață, pe aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles. La scurt timp, au fost semnalate patru explozii la stațiile de metrou Schuman și Maelbeek din Bruxelles, aflate în imediata apropiere a sediului Comisiei Europene. Cel puțin 34 de persoane au decedat, iar aproape 230 sunt rănite. Procurorii belgieni au confirmat că atacurile de pe aeroportul din Bruxelles au fost atentate sinucigașe.
Surse din serviciile de securitate au anunțat că descoperit cel puțin trei centuri cu explozibil nefolosite pe aeroportul din Bruxelles, în timp ce agenția Belga scrie că au fost trase mai multe focuri de armă și că mai multe persoane au strigat în arabă înainte de deflagrații. Guvernul belgian a declarat nivelul patru de alertă teroristă, nivelul maxim. Muzeele din Bruxelles au fost închise, iar Universitatea a fost evacuată.