Tendințe în tehnologie pentru 2018

Tendințe în tehnologie pentru 2018
scris 8 ian 2018

În urmă cu mai bine de 50 de ani, Gordon Moore, fondatorul Intel, publica lucrarea care avea să rămână în istorie ca Legea lui Moore. Acesta spunea, încă din 1965, că la aproximativ doi ani numărul de tranzistori dintr-un circuit integrat se va dubla.

Această tendință și munca a mii și mii de ingineri și cercetători din toată lumea stau la baza progreselor tehnologice care se observă în numeroase domenii de activitate și în viețile oamenilor.
2018, mai mult ca anul care se încheie, va fi un an de congruență al multor tehnologii importante, tehnologii care, în viitorul nu foarte îndepărtat, vor da esența internetului, a dispozitivelor care ne înconjoară, a proceselor de producție și, eventual, ne vor schimba viața.

Blockchain

Nu este cea mai mediatizată și mai frumos împachetată tehnologie, însă Blockchain-ul, tehnologia care stă la baza monedei virtuale Bitcoin, va începe să modeleze internetul viitorului.
Primul Blockchain a fost conceput la începutul crizei economice din 2008 de o persoană sau un grup anonim de persoane cunoscute sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Anul următor, Blockchain-ul a devenit deja componenta de bază pentru Bitcoin.

Folosind o rețea de tip peer-to-peer, precum tehnologia BitTorrent, Blockchain-ul este văzut ca piatra de temelie a unui internet democratizat. În locul unui server central, care poate fi controlat și manipulat, informația este răspândită și duplicată pe calculatoarele celor care fac parte din rețea.

La 10 ani de la reinventare, smartphone-ul continuă să impresioneze CITEȘTE ȘI La 10 ani de la reinventare, smartphone-ul continuă să impresioneze

Inteligența artificială

Pașii mici făcuți de inteligența artificială în ultimii ani vor continua cel mai probabil și în 2018. La un nivel elementar, AI-ul va fi implementat în din ce în ce mai multe dispozitive și aplicații software.
La fel ca și până acum, inteligența artificială va învăța și va ajuta în același timp. Până să ajungă entitatea din filmele științifico-fantastice, AI-ul trebuie să învețe pentru a progresa. Activitățile utilizatorilor și alte cantități enorme de informații sunt “servite” AI-ului pentru acesta să poată învăța și să facă distincții.

Pe parcurs ce va învață, inteligența artificială va întoarce favoarea sub forma diverselor facilități. Activități care necesitau atenția utilizatorului vor putea fi făcute, probabil chiar mai bine, de un produs care va folosi algoritmi ce țin de inteligența artificială.

AI-ul va deveni o forță invizibilă, aflată în spatele unor dispozitive sau aplicații. Utilizatorul nici nu va avea nevoie să știe că în spatele unei aplicații se află un AI, ci doar că aplicația respectivă poate îndeplini cu succes o anumită funcție.

Internet of Things

Doar în următorii cinci ani, conform unui studiu recent, sfera Internet of Things va beneficia de investiții de aproximativ 6 trilioane de dolari. Va fi mai greu de găsit un produs care să nu fie conectat la internet, iar conexiunea la internet va fi pe lista de facilități ale unor produse care nici nu au nevoie de ea, dar o vor folosi oricum, pentru că pot.

Dacă în 2018 vom vedea din ce în ce mai multe produse conectate la internet, în anii următori scăderea prețurilor va face ca aceste produse să ajungă în din ce în ce mai multe case și buzunare.
De la cuptoare cu microunde și frigidere, până la sticle care vor contoriza cantitatea de lichide băute și vor sincroniza datele via internet pentru a cumula datele înregistrate în diverse locații (acasă, birou etc.), doar imaginația și marketingul vor constitui limita IoT.

Urmărește-ne și pe Google News
Ce este, ce poate deveni și cum ne va schimba realitatea augmentată CITEȘTE ȘI Ce este, ce poate deveni și cum ne va schimba realitatea augmentată

În 2018 IoT trebuie să puncteze și la un capitol foarte important, la care până acum este corigent: securitatea.

În momentul actual, securitatea dispozitivelor din sfera IoT este un coșmar. Lipsită de standarde generale și chiar de preocuparea multora dintre companiile implicate, securitatea dispozitivelor conectate la internet este precară în cel mai bun caz.

În 2018 cei implicați în industrie, care tânjesc la cele 6 trilioane de dolari puse în joc, trebuie să înceapă să arate că se preocupă de securitatea celor cărora le vând produse, că sunt conștienți că oportunitatea oferită de conectarea la internet vine și cu responsabilități.

Realitatea virtuală și realitatea augmentată

Realitatea virtuală avansează, încet dar sigur, către tehnologia care, într-o bună zi, va putea să îmbunătățească fiecare domeniu din care face parte și să creeze o dimensiune a entertainment-ului neexplorată până acum.

Atingerea acelui punct, însă, nu se va produce peste noapte. Experiența cu adevărat imersivă și crearea conținutului convingător sunt principalele obstacole în prezent pentru realitatea virtuală.
Vor trece probabil ani până când realitatea virtuală să-și îndeplinească promisiunile însă, convingerea cu care marile companie de tehnologie investesc, arată că 2018 va aduce un progres important în această direcție.

Realitatea augmentată, pe de altă parte, pare mult mai aproape de o versiune finală. Suportul hardware este, în mare parte, suficient pentru a vedea roadele augmentării.
2018 ar trebui să aducă un număr important de aplicații și jocuri care să facă din realitatea augmentată mai mult decât o promisiune. Și nu este doar apanajul greilor din domeniul tehnologiei, ci orice startup poate apărea oricând cu o idee care să rămână în istorie.

Automatizarea

Internetul și inteligența artificială, aplicate în domeniile de producție, vor crește inclusiv în 2018 nivelul de automatizare. Vor fi zone în care automatizarea va fi completă și toată munca va fi realizată de un așa-numit robot.

Însă nu toți producătorii se dau în vând după un proces complet automatizat. Mai degrabă, cel puțin pe termen scurt, colaborarea om – robot pare să fie cea mai eficientă formă de automatizare.
În acest caz, în secțiile de producție muncă este făcută de un sistem automatizat, specializat pe o anumită sarcină,  dar sub supravegherea unui om care poate corecta sau schimba sarcinile în funcție de neprevăzut.

Automatizarea va aduce scăderea cheltuielilor și creșterea calității de producție pentru companii dar va naște și provocarea creării altor locuri de muncă pentru oameni și respecializarea acestora.

(in)Securitatea cibernetică

Industria tehnologiei s-a dovedit insuficient de incapabilă să facă față amenințărilor cibernetice, încât 2018 are toate șansele să fie un an cu și mai multe evenimente nedorite din această sferă.
Predicțiile specialiștilor vorbesc chiar de o creștere masivă a atacurilor cibernetice sofisticate, care folosesc mai multe instrumente pentru a-și atinge scopul. Măsurile tradiționale de securitate s-au dovedit insuficiente în nenumărate rânduri și, deocamdată nu există un răspuns.

Așa cum atacatorii folosesc toate mijloacele avute la dispoziție, inclusiv profitarea de pe urma credulității utilizatorilor, la fel companiile vor trebui să își organizeze apărarea pe mai multe dimensiuni, inclusiv educarea propriilor angajați.

Pe linia ultimilor ani, 2018 va aduce progrese în toate domeniile menționate, domenii care vor avansa accelerat de la an. Cele mai apropiate de zona de consumer, cum este augmentarea realității sau Internet of Things, vor avansa probabil mult mai repede decât domeniile mai complexe, care implică mai multă cercetare și depind de mai mulți factori, precum inteligența artificială.

viewscnt
Afla mai multe despre
inteligenta artificiala
blockchain