FOTO De la transport la artă, tehnologia schimbă totul în jurul nostru

scris 31 oct 2017

Dacă există un numitor comun care poate lega orice domeniu, din orice fel de activitate și din orice colț al lumii, acesta este tehnologia. Este singura constantă, în afară de om, care se regăsește oriunde și care schimbă tot în jurul ei.

Influența tehnologiei diferă atât ca impact, cât și ca progresie în timp. În unele domenii schimbările tehnologice aduc schimbări majore și se produc rapid, pe când în altele acestea au loc mai lent, iar impactul este mai diluat.

Urmărește-ne și pe Google News

Smartphone-ul, cel reinventat de Apple în 2007, a avut nevoie de 3-4 ani pentru a ajunge un dispozitiv dorit de toată lumea și util în orice parte a globului. Este poate cel mai bun exemplu recent al unei tehnologii care schimbă rapid și consistent stilul de viață al oamenilor și foarte multe domenii de activitate.

Mașinile autonome și dronele vor schimba în următorii ani felul în care ne deplasăm și în care transportăm produsele.

O mașină autonomă în care nu există șoferi va fi mai sigură, va înceta să reprezinte o sursă de stres și va genera o “fereastră” în viața pasagerilor. Minutele sau orele petrecute pe drum vor fi folosite altfel – productiv sau pentru amuzament.

Pe acel timp liber al foștilor șoferi transformați în pasageri se vor bate atât producătorii auto, cât și alte companii, pentru că acel timp va putea fi monetizat. În loc să conducă spre serviciu, angajatul unei firme poate lucra în mașină.

Dacă timpul petrecut în mașina autonomă va fi folosit pentru navigarea pe internet, socializare online ori muzică și film, acest timp se va traduce în bani pentru Facebook, Google, Netflix sau orice altă companie care își va oferi serviciile în mașină.

Dronele și roboții autonomi vor avea un impact major asupra transportului de mărfuri. Aceștia vor putea fi folosiți pentru livrarea de produse la sol sau aerian. Comerțul online, pentru care firmele de curierat tradiționale fac cu greu față, va beneficia din plin de aceste tehnologii.

Inteligența artificială face în prezent primii pași de bebeluș către probabil cea mai importantă și cea mai dificil de prevăzut tehnologie a viitorului. Puțini știu, de exemplu, că bucăți mai mari sau mai mici de inteligență artificială funcționează pe smartphone-ul personal, în aplicații sau procesoare care în schimbul unor facilități oferite creează terenul de antrenament pentru îmbunătățirea algoritmilor de AI.

Inteligența artificială, înainte de a deveni cu adevărat inteligentă, are nevoie să învețe. Pentru învățare, aceasta este servită de companiile de tehnologie cu cantități enorme de informații despre absolut orice, inclusiv despre noi. Utilizarea smartphone-ului de către oameni este doar un domeniu de studiu pentru AI.

Realitatea virtuală, augmentată și cea mixă sunt alte tehnologii care vor crea adevărate industrii și domenii de aplicare. Deocamdată, acestea par o joacă și chiar vor fi folosite la început pentru jocuri cu medii virtuale extrem de detaliate.

Însă, tot acestea vor putea fi folosite și în domenii care au un impact major asupra vieții. Un student la medicină ar putea face practică mult mai devreme, fără riscuri și mult mai aprofundat într-un mediu virtual. Un cercetător va putea genera modele matematice pe baza realității augmentate pentru a-și verifica anumite teorii. Simulări în domeniul aviatic sau al zborurilor interplanetare vor putea fi realizate în VR. Și exemplele pot continua.

Mai aproape de a deveni realitate decât cele enumerate până acum, Internet of Things este o altă tehnologie care va schimba multe vieți și domenii de activitate. Deja există numeroase produse din această sferă, însă pe măsură ce vor apărea standarde solide de funcționare și securitate, acestea vor fi peste în jurul nostru, integrate în produse a căror funcționalitate se va schimba fundamental în cele mai multe cazuri.

Orice produs va putea fi îmbunătățit prin conectarea la internet și va face parte din ceea ce va deveni în viitor o extrem de mare familie IoT.

Chiar dacă primul și cel mai vizibil impact al tehnologiilor noi pare a se regăsi în entertainment, încet dar sigur acestea sunt implementate în domenii esențiale precum învățământul ori sănătatea.

Însă tehnologia modernă nu se limitează la doar domeniile practice, cele care pot produce rapid rezultate palpabile și bani. Aceasta poate îmbunătăți la fel de bine zonele de creație și cultură, precum muzica, desenul, fotografia sau dansul.

Steve Jobs spunea cândva că cea mai bună metodă de a crea valoare este prin combinarea creativității cu tehnologia. Diferită de la un domeniu la altul, valoarea este scopul final la care se poate ajunge prin creativitate și uzul tehnologiei.

În susținerea aceleiași idei vine și un studiu realizat de cei de la IBM la care au participat peste 1.500 de manageri din peste 60 de țări și 33 de industrii diferite. Acest studiu a arătat că șefii de companii pun pe primul loc, înaintea muncii intense, a disciplinei și a integrității, creativitate ca fiind calitatea de care o organizație are cea mai mare nevoie pentru a se adapta unei piețe complexe și în continuă schimbare.

Creativitatea trebuie încurajată, iar procesele de creație, indiferent că vorbim de creație pură, precum arta, sau creația ca mijloc de adaptare și schimbare în orice domeniu, trebuie susținute.

Pentru domeniile pentru comunitățile creative din România, IQOS a inaugurat în București un centru care le va pune la dispoziție spațiul și tehnologiile moderne ce-i pot ajuta în procesul de creație.

FOTO De la transport la artă, tehnologia schimbă totul în jurul nostru

În acest scop, a fost restaurată vila Oromolu de pe bulevardul Aviatorilor nr. 8A. Construită în perioada 1926 – 1927 de către arhitectul Petre Antonescu, care a mai făcut, printre altele, Arcul de Triumf, Primăria și Palatul Kretzulescu, vila a fost afectată grav de bombardamentele din 1944.

Restaurarea vilei Oromolu a fost făcută după planurile lui Dorin Ștefan, cel mai avangardist arhitect roman contemporan, iar lucrările de amenajare interioară au fost realizate în parteneriat cu echipa Noblesse.

În vila Oromolu se va desfășura programul pe care IQOS îl numește QREATOR. Acesta urmărește să pună la dispoziția creatorilor un spațiu colaborativ și resurse tehnologice de top pentru ca viziunile lor să devină realitate.

FOTO De la transport la artă, tehnologia schimbă totul în jurul nostru

Spațiul QREATOR by IQOS este structurat în cele opt camere ale clădirii Oromolu. Camera Tehnologiei și Camera pentru Co-Creare sunt la parter, iar la etajul 1 se află Cameră de Dans și Film, o Cameră de Muzică echipată cu instrumente muzicale, o Cameră de Arte Vizuale unde creativii se pot exprima prin intermediul fotografiei sau al picturii, o Cameră de Relaxare și o cameră destinată experiențelor mereu în schimbare.

Pentru pasionații tehnologiilor moderne, de un mare interes va fi, evident, Camera Tehnologei. 

QREATOR include și două zone IQOS Concept, unde fumătorii adulți pot beneficia de sesiuni individuale de testare a produsului, asistență personalizată și acces la cele mai recente lansări, ediții limitate precum și la o gamă largă de accesorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
internet of things
realitate virtuale
realitate augmentate
inteligenta artificiala
iqos