Un aliment nou de origine vegetală a fost autorizat de Bruxelles. Biomasa de cultură celulară de mere va fi utilizată în industria suplimentelor alimentare
Alimentul nou este o biomasă de celule cultivate și omogenizate de mere din soiul elvețian Uttwiler Spätlauber (Malus domestica Borkh.). Biomasa de cultură celulară de mere este autorizată pentru a fi introdusă pe piață în Uniunea European, potrivit Lanțul Alimentar.
Procesul de producție constă în colectarea în condiții sterile a unor secțiuni specifice de mere, care sunt apoi plasate pe un mediu solid cu scopul de a induce, în condiții sterile, formarea unui țesut de tip calus primar, compus din celule nediferențiate. Celulele care formează calusul sunt apoi cultivate în mediu lichid și ulterior omogenizate, tratate termic și uscate.
Denumirea alimentului nou menționat pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este „biomasă de cultură celulară de mere”.
Etichetarea suplimentelor alimentare care conțin alimentul nou trebuie să conțină o mențiune conform căreia acestea trebuie să fie consumate numai de către persoanele cu vârsta peste 18 ani.
La 14 aprilie 2020, societatea Mibelle Group Biochemistry („solicitantul”) a prezentat Comisiei, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283, o cerere de autorizare a introducerii pe piața Uniunii, ca aliment nou, a biomasei de cultură celulară de mere. Solicitantul a cerut utilizarea biomasei de cultură celulară de mere în suplimentele alimentare.
CITEȘTE ȘI FOTO Brandul românesc de fashion Murmur deschide primul magazin din RomâniaLa 2 decembrie 2020, Comisia a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară („autoritatea”) să efectueze o evaluare a biomasei de cultură celulară de mere ca aliment nou.
La 24 mai 2023, autoritatea a adoptat un aviz științific intitulat „Siguranța biomasei de cultură celulară de mere ca aliment nou.