Un aliment nou de origine vegetală a fost autorizat de Bruxelles

Un aliment nou de origine vegetală a fost autorizat de Bruxelles
scris 23 dec 2023

Un aliment nou de origine vegetală a fost autorizat de Bruxelles. Biomasa de cultură celulară de mere va fi utilizată în industria suplimentelor alimentare 

Alimentul nou este o biomasă de celule cultivate și omogenizate de mere din soiul elvețian Uttwiler Spätlauber (Malus domestica Borkh.). Biomasa de cultură celulară de mere este autorizată pentru a fi introdusă pe piață în Uniunea European, potrivit Lanțul Alimentar.

Urmărește-ne și pe Google News
Mango, rivalul Zara, își anunță planul pentru următorii 3 ani CITEȘTE ȘI Mango, rivalul Zara, își anunță planul pentru următorii 3 ani

Procesul de producție constă în colectarea în condiții sterile a unor secțiuni specifice de mere, care sunt apoi plasate pe un mediu solid cu scopul de a induce, în condiții sterile, formarea unui țesut de tip calus primar, compus din celule nediferențiate. Celulele care formează calusul sunt apoi cultivate în mediu lichid și ulterior omogenizate, tratate termic și uscate.

Denumirea alimentului nou menționat pe eticheta produselor alimentare care îl conțin este „biomasă de cultură celulară de mere”.

FOTO Auchan instalează panouri fotovoltaice pe hipermarketuri CITEȘTE ȘI FOTO Auchan instalează panouri fotovoltaice pe hipermarketuri

Etichetarea suplimentelor alimentare care conțin alimentul nou trebuie să conțină o mențiune conform căreia acestea trebuie să fie consumate numai de către persoanele cu vârsta peste 18 ani.

La 14 aprilie 2020, societatea Mibelle Group Biochemistry („solicitantul”) a prezentat Comisiei, în conformitate cu articolul 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2015/2283, o cerere de autorizare a introducerii pe piața Uniunii, ca aliment nou, a biomasei de cultură celulară de mere. Solicitantul a cerut utilizarea biomasei de cultură celulară de mere în suplimentele alimentare.

FOTO Brandul românesc de fashion Murmur deschide primul magazin din România CITEȘTE ȘI FOTO Brandul românesc de fashion Murmur deschide primul magazin din România

La 2 decembrie 2020, Comisia a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară („autoritatea”) să efectueze o evaluare a biomasei de cultură celulară de mere ca aliment nou.

La 24 mai 2023, autoritatea a adoptat un aviz științific intitulat „Siguranța biomasei de cultură celulară de mere ca aliment nou.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
ue