GALERIE FOTO Un celebru vin românesc, descoperit cu cele mai multe pesticide cancerigene pe rafturile din Marea Britanie. Reacția producătorului român

Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2023

Un vin de la o celebră cramă din România, Cramele Recaș, este indicat ca fiind descoperit drept produsul cu cele mai multe pesticide cancerigene din supermaketurile britanice, anunță Daily Mail, care citează un studiu guvernamental. Pe lista vinurilor toxice este prezentat că se află și un vin din Moldova.  Vezi mai jos reacția producătorului român

Acesta susține că mai mult de jumătate dintre vinurile vândute de anumite firme conțin pesticide care cauzează cancer, arată Știrile Pro TV.

Urmărește-ne și pe Google News

Lista completă a vinurilor contaminate cu pesticide din Marea Britanie, dar și a celor fără niciun pesticid, redactată de sursa citată, poate fi văzută în Galeria Foto

Într-o analiză de laborator guvernamentală care a vizat 72 de sortimente de vinuri, cercetătorii spun că au descoperit că majoritatea (49) conțineau urme de cel puțin un pesticid, în timp ce un vin alb conținea șase pesticide diferite.

În total, au fost descoperite 19 pesticide, inclusiv șase legate de dezvoltarea cancerelor, indică sursa citată.

Pe lista vinurilor contaminate se află și un vin alb din Republica Moldova. Niciun alt sortiment de vin românesc nu se mai află pe lista fie a vinurilor cu pesticide, fie pe cea a vinurilor ”curate”, fără niciun pesticid.

Rezultatele programului guvernamental de testare a reziduurilor au fost adunate și analizate de Pesticide Action Network UK (PAN UK), o organizație non-profit cu sediul în Brighton.

ULTIMA ORĂ Ministrul Finanțelor anunță o greșeală la profesori - Îmi cer scuze, ne-am grăbit! CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministrul Finanțelor anunță o greșeală la profesori - Îmi cer scuze, ne-am grăbit!

„Iubitorii de vin nu ar trebui să riște să se expună la o serie de pesticide periculoase atunci când le place o băutură”, a spus cercetătorul PAN UK, Nick Mole.

„Sectorul vinului ecologic este înfloritor, demonstrând că este 100% posibil să se producă vin fără a se baza pe substanțe chimice toxice”.

Pe fondul cererii uriașe de vin, pesticidele sunt pulverizate pe vița de vie de către cultivatori pentru a ajuta la îndepărtarea dăunătorilor, cum ar fi insectele și ciupercile.

Cea mai sigură metodă de a te proteja este să bei vinuri organice

Cu toate acestea, substanțele chimice toxice pot contamina solul, rămân pe struguri și ajung în produsul finit.

„Adevărata problemă este că pur și simplu nu poți spune după vedere, gust sau miros dacă există reziduuri de pesticide în vinul tău”, a spus Mole pentru MailOnline.

Potrivit lui Mole, cel mai sigur mod de a te asigura că nu ingerezi pesticide este să „bei vin organic”. Vinul organic, care este etichetat ca atare cu un logo al Asociației Solului sau al unui organism similar, este făcut fără pesticide sau substanțe chimice sintetice.

Cele 72 de vinuri testate au fost toate luate de pe rafturile supermarketurilor britanice și provin de la mai mulți cultivatori, din numeroase țări cu tradiție viticolă.

Ofertă de 5 stele pentru viitorii delincvenți: În România se construiește o pușcărie-hotel de 65 milioane de euro CITEȘTE ȘI Ofertă de 5 stele pentru viitorii delincvenți: În România se construiește o pușcărie-hotel de 65 milioane de euro

„Eșantionarea ar trebui să reflecte opțiunile de cumpărare ale consumatorilor, dar, desigur, cantitatea reală eșantionată este limitată în domeniul de aplicare”, a mai spus Mole.

Nick Mole a declarat că vinurile cu pesticide multiple reprezintă o îngrijorare deosebită, deoarece aceasta „este cea mai problematică și mai puțin înțeleasă zonă în ceea ce privește posibilele efecte asupra sănătății umane”.

Rezultatele arată o creștere dramatică a proporției de vin care conține mai mult de un reziduu de pesticide – de la 14% în 2016 (ultima oară când acel vin a fost testat) la 50% în prezent.

Persicile și nectarinele, cele mai contaminte fructe

Mole a spus că Guvernul ar trebui să-și extindă testele pentru reziduurile de pesticide, nu doar pentru vin, ci și pentru toate produsele pe care publicul britanic le consumă.

„La nivel practic, guvernul ar trebui să sprijine și să încurajeze mai multă producție ecologică în Marea Britanie, indiferent dacă este vorba despre podgorii, fructe și legume din Marea Britanie sau orice altceva”, a spus el.

„Mai mult organic ar însemna o reducere uriașă a numărului de reziduuri de pesticide pe care publicul le consumă și, de asemenea, ar contribui la îndeplinirea obiectivelor privind clima și biodiversitatea, care au nevoie disperată de a fi îndeplinite”.

PAN UK a dezvăluit, de asemenea, cele 12 fructe și legume cel mai probabil să fie contaminate cu mai multe pesticide - cu piersici și nectarine în fruntea listei. Ambele au avut cel mai mare procent de probe cu mai multe reziduuri de pesticide prezente – 85%.

FOTO Analiză în premieră - Giganții fast-food din România fac primii pași spre anumite criterii, dar rezultatul este încă modest. Doar 4 lanțuri au început să ia măsuri, după modelul altor state CITEȘTE ȘI FOTO Analiză în premieră - Giganții fast-food din România fac primii pași spre anumite criterii, dar rezultatul este încă modest. Doar 4 lanțuri au început să ia măsuri, după modelul altor state

Au fost urmate de struguri (84 la sută), căpșuni (83 la sută), cireșe (81 la sută), spanac (73 la sută) și mere (72 la sută).

Într-o reacție oferită Știrilor ProTV, Philip Cox, directorul comercial al Cramelor Recaș, a negat că vinurile produse de compania românească conțin substanțe periculoase.

„Am citit ce scrie în ziar acolo și în opinia mea e plin de gogomănie, cineva care vrea să să promoveze în speță un anumit tip de produse, adică produse bio și încearcă să afirme că toate produsele făcut cu agricultură normală sunt periculoase, toxice, scrie acolo. Este fals!

Deci în opinia noastră nu e nimic rău cu lucrul ăsta. Faptul că sunt mai multe tipuri de pesticide folosite e o practică. Normal este ca și cu antibioticele, variem produsele pe care le folosim ca să nu devină planta imună la ele. Sunt undeva 7-10 tratamente pentru vii în fiecare an.

Ei nici n-au spus acolo că sunt depășite cantitățile permise legal. Noi știm sigur că nu s-a depășit. Noi testăm toate produsele noastre în fiecare an pentru limitele astea. Folosim numai produsele care sunt permise de Uniunea Europeană care sunt testate și autorizate după un foarte lung proces”, a declarat Philip Cox, directorul comercial al Cramelor Recaș.

viewscnt
Afla mai multe despre
vin
recas
feteasca regală