Restaurantele vor putea rămâne deschise și peste rata de infectare cu Covid de 6/1.000 într-o localitate, cu condiția ca personalul acestora să fie vaccinat sau să dețină un certificat verde valabil, iar clienții să fie la rândul lor vaccinați anti-Covid sau să dețină certificat.
Premierul Cîțu a declarat inițial că a cerut Comitetului Național pentru Situații de Urgență ca restaurantele în care personalul este vaccinat să rămână deschise exclusiv pentru persoanele vaccinate chiar și peste un prag al incidenței de 6/1.000.
Ulterior, prim-ministrul a nuanțat, arătând că există două variante care vor fi analizate de specialiști: fie ca accesul să fie permis în restaurante doar cu certificatul verde (care include ca alternative dovada vaccinării, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau testarea), fie acces permis doar pentru angajații și clienții vaccinați anti-Covid.
”Ideea este ca și angajații să fie vaccinați și cei care merg acolo să fie vaccinați. Bineînțeles că există și varianta doar cu certificatul verde, dar să fie angajații testați, trecuți prin boală sau vaccinați și cei care merg, clienții, să fie tot cu certificat verde. Ambele variante sunt pe masă. Acestea sunt propunerile mele pentru domnul Arafat, să le ducă, să le discute în Comisia de specialitate. Voi vedea cu ce vine înapoi, după ce discută specialiștii între ei. Propunerea de hotărâre de CNSU încă nu am primit-o, o vom avea astăzi și vom vedea”, a afirmat Cîțu.
Florin Cîțu a spus că el ar fi de acord cu menținerea activității HoReCa doar sub condiția deținerii certificatului verde.
În București, de exemplu, rata de infectare a trecut miercuri de 6 la mia de locuitori.