Pandemia de COVID-19 a provocat o scădere a speranței de viață care nu s-a mai văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford și publicat de Internacional Journal of Epidemiology, relatează EFE.
Scăderea speranței de viață a depășit-o pe cea observată după căderea blocului de est al țărilor din Europa Centrală și Orientală, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Impactul pierderii speranței de viață a fost notabil în majoritatea celor 29 de state studiate. "Douăzeci și două de țări incluse în studiul nostru au suferit pierderi ale speranței de viață în medie de peste un an în 2020", a declarat unul dintre autorii studiului, José Manuel Aburto.
Echipa de experți a colectat un ansamblu de date fără precedent privind mortalitatea în 29 de state, care au publicat registre oficiale privind numărul deceselor pentru anul 2020. Datele arată că 27 dintre cele 29 de țări au înregistrat scăderi ale speranței de viață în 2020, "la o scară care a anulat anii de progres privind mortalitatea", se arată în studiul realizat de Universitatea Oxford.
În majoritatea statelor, speranța de viață în rândul bărbaților a scăzut mai mult comparativ cu cea a femeilor. Femeile din 15 state și bărbații din zece aveau o speranță de viață mai mică în 2020 decât în 2015, an în care speranța de viața fusese deja afectată negativ de sezonul de gripă.
Studiul relevă și că femeile din opt țări și bărbații din 11 țări au suferit pierderi de cel puțin un an ca speranță de viață. Aceste state au avut nevoie de 5-6 ani pentru ca speranța de viață să crească cu un an, "un progres pe care COVID-19 l-a anulat în 2020".
Cele mai notabile scăderi ale speranței de viață s-au observat la bărbații din Statele Unite, 2,2 ani față de nivelul din 2019, urmați de cei din Lituania (1,7 ani). Această scădere importantă se explică printr-o creștere a mortalității la vârsta activă observată în 2020", notează o altă autoare, Ridhi Kaskyap.
CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?În Europa, "creșterea mortalității la cei de peste 60 ani a fost cel mai des observată", a precizat experta.
Dincolo de vârstă, studiul arată că majoritatea reducerilor speranței de viață în diferitele țări a fost asociată deceselor oficiale de COVID-19.
Deși se știe că "există diferite probleme" legate de contorizarea deceselor de COVID-19, precum testele neadecvate sau clasificările eronate, rezultatele studiului relevă că impactul provocat de pandemie a fost "devastator" pentru multe dintre aceste țări, conchide studiu realizat de Universitatea Oxford.