România importă o mare parte din alimentele de bază și este tot mai dependentă de state precum Italia, Spania, Franța sau Germania. Carnea, brânza și produsele congelate de patiserie sunt în topul alimentelor aduse din străinătate. Potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii, valoarea acestora ajunge la 1,2 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 15% din totalul înregistrat anul trecut.
Potrivit Ministerului Agriculturii, pe primul loc în topul celor mai importate alimente se află carnea de porc cu importuri de 589 milioane de euro. Următoarele poziții sunt ocupate de brânză și caș, cafea, ciocolată și produse de brutărie, patiserie și biscuiți, cu o valoare care pornește de la 200 milioane euro fiecare.
"Dacă nu am fi avut seceta pedologică în toată regiunea de sud est, balanța comercială se echilibra cât de cât pentru că România este cunoscută că exportator de materie primă. Am ajuns să importăm 70% din ceea ce consumăm", a declarat Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, potrivit Digi 24.
România importă cantități foarte mari de produse finite, în condițiile în care multe din fabricile de la noi nu funcționează. În acest moment, doar 60% din capacitățile de procesare sunt folosite.
Datele de la Ministerul Agriculturii arată că anul trecut importurile au fost de 8,9 miliarde de euro, iar exporturile au atins valoarea de 6,9 miliarde de euro.
Cele mai importate alimente în 2020:
1. Carne de porc – 589 milioane Euro
2. Brânză și caș – 263 milioane Euro
3. Cafea – 224 milioane Euro
4. Ciocolată - 211 milioane Euro
5. Produse de patiserie - 207 milioane Euro