Prețul alimentelor scade în majoritatea statelor UE. Ce produse agricole s-au scumpit

Prețul alimentelor scade în majoritatea statelor UE. Ce produse agricole s-au scumpit
Profit.ro
Profit.ro
scris joi, 13:46

Prețurile produselor agricole în Uniunea Europeană (UE) au scăzut, în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Prețul mediu al produselor agricole, în ansamblu, s-a diminuat cu 6%, în primele trei luni din acest an, față de primul trimestru din anul anterior, în timp ce prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (mijloacele de producție care nu au legătură cu investițiile) a scăzut cu 11%, scrie Adevărul.

BERD vinde un pachet de acțiuni Banca Transilvania, într-o operațiune rapidă CITEȘTE ȘI BERD vinde un pachet de acțiuni Banca Transilvania, într-o operațiune rapidă

După o perioadă de perturbări, când s-a înregistrat un avans semnificativ al prețurilor la produse agricole în UE, în 2021 și în primele trei trimestre din 2022, ritmul creșterii a încetinit, iar apoi prețurile au început să scadă.

Schimbările de preț au fost variate și contrastante, în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023. Un declin semnificativ s-a înregistrat la prețul mediu al cerealelor (- 28%), în timp ce prețul laptelui a scăzut cu 12%. De asemenea, prețurile la ouă și plante industriale (semințe oleaginoase, culturi proteice, tutun brut, sfeclă de zahăr și altele) au fost pe un trend descendent cu 10%, iar cele la legume proaspete cu 6% (cu un declin de 33% la prețul tomatelor).

Cartofii s-au scumpit cu 22%, fructele cu 20%

În contrast, prețul mediu al cartofilor a crescut cu 22%, al fructelor proaspete cu 20% (în pofida unui declin de 44% al prețurilor la lămâi și lime), ca efect al condițiilor meteo nefavorabile asupra cantităților recoltate.

În rândul mijloacelor de producție care nu au legătură cu investițiile, cele mai mari scăderi de prețuri au fost la îngrășăminte și amelioratori de sol (-31%), furaje (-16%), energie și lubrifianți (-12%).

La nivel național, majoritatea statelor membre UE (21 dintre cele 25 pentru care sunt disponibile datele) au înregistrat scăderi de prețuri ale produselor agricole, în primul trimestru al acestui an, în comparație cu intervalul similar din 2023. Cel mai semnificativ declin al prețurilor a fost în Ungaria (-24%), Bulgaria și România (ambele cu minus 18%), Slovacia și Cehia (ambele cu minus 17%).

UE schimbă tarifele vamale suplimentare pentru vehiculele electrice chineze CITEȘTE ȘI UE schimbă tarifele vamale suplimentare pentru vehiculele electrice chineze

În schimb, prețurile au crescut în cinci țări din sudul UE: Grecia (+20%), Malta și Spania (ambele cu plus de 4%), Portugalia și Cipru (ambele cu plus de 1%).

La mijloacele de producție care nu au legătură cu investițiile, prețurile au scăzut în 24 dintre cele 25 de state pentru care sunt disponibile datele, cel mai severe declinuri fiind consemnate în: Croația (-20%), Ungaria (-19%), Țările de Jos și Irlanda (ambele cu minus 17%). Singura creștere, de 2%, s-a înregistrat în Portugalia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
alimente