Procurorii germani au percheziționat, vineri, birourile retailerului Metro din Düsseldorf, în cadrul unei anchete ce vizează doi directori din conducerea grupului german, suspectați de insider trading – tranzacții cu acțiuni pe baza unor informații privilegiate - și manipularea pieței.
Perchezițiile au avut loc la puțin timp după ce BaFin, autoritatea germană din domeniul financiar, a trimis procuraturii rezultatele unei anchete proprii privindu-i pe Jürgen Steinemann, președintele Consiliului de Supraveghere a Metro și pe Pieter Boone, directorul de operațiuni, scrie Reuters.
Potrivit BaFin, cei doi ar fi notificat cu întârziere investitorii asupra intenției grupului german de a-și separa activitățile în două companii. Metro a anunțat planurile de divizare pe 30 martie 2016, iar acțiunile companiei s-au apreciat puternic în urma informației.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Steinemann, care a fost numit președinte al Consiliului de Supraveghere în luna februarie a aceluiași an, a cumpărat 43.000 de acțiuni Metro (circa 1 milion de euro la prețul de atunci) pe 26 februarie, cu câteva zile înainte ca grupul să anunțe că vrea să se separe.
În aceeași zi, Boone a achiziționat 2.175 acțiuni Metro.
“La data la care Steinmann și Boone au cumpărat acțiuni nu existau informații interne (despre viitoarea divizare a Metro – n.r.)”, a spus un purtător de cuvânt al retailerului german. El a negat că Metro ar fi dezvăluit cu întârziere intenția de a se separa în două companii.
Procesul de separare în două companii, Metro și Ceconomy, a fost finalizat în această vară. Metro este formată din lanțurile de magazine Metro Cash&Carry, Makro și Real, iar Ceconomy cuprinde lanțurile Media Markt și Saturn.
Metro a fost primul retailer care a intrat în România după Revoluție, în 1996, prin rețeaua de magazine Metro Cash&Carry. Grupul german a activat pe piața locală și prin intermediului hypermarketurilor Real, vândute ulterior rivalului francez Auchan și companiei Terazone Enterprises, înregistrată în Cipru.