Liderii din Europa Centrală vor cere UE măsuri împotriva companiilor care au standarde duble pentru produsele alimentare

Liderii din Europa Centrală vor cere UE măsuri împotriva companiilor care au standarde duble pentru produsele alimentare
scris 24 feb 2017

Liderii statelor din grupul de la Vișegrad, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, se vor întâlni săptămâna viitoare la Bratislava pentru a cere Uniunii Europene să acționeze împotriva companiilor producătoare de alimente care includ ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate statelor membre mai sărace, transmite Reuters.

”Summitul special va cere Comisiei Europene să ia măsuri legislative care să interzică astfel de practici…care umilesc popoare și creează două categorii de popoare”, a declarat joi premierul slovac Robert Fico într-o conferință de presă.

Urmărește-ne și pe Google News

Fico a spus că liderii celor patru țări vor discuta această problemă la Varșovia, scrie News.ro.

Asociațiile de protecție a consumatorilor și guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în produsele destinate Europei Centrale și de Est decât cele incluse în produsele sub aceleași branduri comercializate în Germania și Austria.

Această practică este permisă în prezent, UE cerând doar ca ambalajele să includă clar lista de ingrediente.

Ministerul slovac al Agriculturii a prezentat săptămâna trecută rezultatele unor teste de laborator care au arătat că jumătate dintr-o listă de 22 de produse cumpărate la Bratislava diferă ca gust, aspect și compoziție de echivalentele lor cumpărate în douî orașe austriece de lângă graniță.

INFOGRAFIC Românilor le place shopping-ul, fiind preferate magazinele unde găsesc totul sub un singur acoperiș CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Românilor le place shopping-ul, fiind preferate magazinele unde găsesc totul sub un singur acoperiș

Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a spus săptămâna trecută că oamenii s-au săturat să fie ”coșul de gunoi al Europei”, în timp ce șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a calificat standardele duble de calitate drept ”cel mai mare scandal din istoriei recente”.

Consumatorii din Europa Centralăî și de Est au adoptat rapid brandurile occidentale, după căderea comunismului, în 1989. Producătorii afirmă că diferențele de compoziție sunt date de gusturile locale.

Alimentele sunt în general mai ieftine în Europa de Est decât în Vest, dar mulți cumpărători merg în Occident pentru a cumpăra produse de calitate mai bună.

viewscnt
Afla mai multe despre
alimente
uniunea europeana