Industria mondială a cărnii de porc - afectată de războiul comercial. De la președintele celei mai mari companii familiale de producție a cărnii de porc din SUA la un fermier chinez

Industria mondială a cărnii de porc - afectată de războiul comercial. De la președintele celei mai mari companii familiale de producție a cărnii de porc din SUA la un fermier chinez
scris 28 dec 2018

Ken Maschhoff, președintele celei mai mari companii familiale de producție a cărnii de porc din SUA, a văzut în acest an cum profiturile sale scad pe măsură ce tensiunile comerciale dintre SUA și China au escaladat, relatează Reuters.

Compania sa, The Maschhoffs, a oprit mai multe proiecte din SUA în valoare de până la 30 de milioane de dolari și ar putea muta în străinătate o parte din operațiuni. Să investești acum în operațiunile interne ar fi "ridicol", în condițiile în care China și alte țări introduc restricții împotriva produselor agricole din SUA, spune Ken Maschhoff, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

De cealaltă parte a globului, fermierul chinez Xie Yingqiang a decis în luna mai să trimită la abator cea mai mare parte a turmei sale de 1.000 de porci, pentru a-și limita pierderile după ce Beijingul a introdus tarife vamale suplimentare pentru soia din SUA, decizie care a majorat prețul furajelor. "Nu mai avea sens să îi cresc în continuare", spune Xie Yingqiang.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Minea (Romalimenta): România trebuie să ia o decizie - crește porci pentru comerț intracomunitar sau în bătătura omului pentru Crăciun CITEȘTE ȘI Minea (Romalimenta): România trebuie să ia o decizie - crește porci pentru comerț intracomunitar sau în bătătura omului pentru Crăciun

Disputa comercială dintre SUA și China a afectat în mod deosebit industria cărnii de porc din ambele țări iar pagubele colaterale au fost resimțite și de alte state mari exportatoare de carne de porc precum Brazilia, Canada și marii producători europeni. Spre deosebire de cazul altor industrii pentru care războiul comercial a creat câștigători și pierzători, crescătorii de porci și procesatorii din întreaga lume sunt de partea celor care au de suferit de pe urma unei combinații între creșterea costurilor și scăderea prețurilor la carnea de porc.

Motivul principal este acela că războiul comercial a venit într-un moment complet inoportun, după o expansiune mondială care a dus producția globală de carne de porc la un nivel record, pe fondul estimărilor referitoare la creștere cererii de carne și a prețului scăzut la nutreț ca urmare a supraproducției mondiale de cereale.

Producătorii americani de carne de porc se confruntă cu tarife vamale suplimentare de 62% în China și de până la 20% în Mexic, ceea ce a dus la scăderea cererii în două din cele mai importante piețe de export pentru carnea de porc din SUA și la apariția unui munte de carne nevândută care stă în depozitele frigorifice.

Vânzările de haine și alimente cresc puternic în perioada Sărbătorilor: \ CITEȘTE ȘI Vânzările de haine și alimente cresc puternic în perioada Sărbătorilor: "Probabil că românii nu au depășit cu adevărat neajunsurile din perioada comunistă"

Pentru firma Maschhoffs, pierderile sunt estimate la 100 milioane de dolari. "Urma să facem profit în 2018 și 2019 iar acum vom avea un an pe pierderi", spune Ken Maschhoff. În trecut compania sa analiza posibilitatea de a investi în China, Europa de Est și America de Sud însă până la urmă a renunțat la aceste planuri pentru că putea să crească mai eficient porci în SUA. "Acum ne putem întrebarea dacă am luat decizia corectă?", spune Ken Maschhoff.

În Europa, marii exportatori de carne de porc precum Spania și Germania au reușit să își crească vânzările spre China și Mexic după izbucnirea războiului comercial. Însă aceste vânzări suplimentare nu au fost suficiente pentru a susține prețurile în UE din cauza creșterii ofertei interne și pentru că China a cumpărat o cantitate de carne de porc mai mică decât în alți ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
porci
carne